Pompeo blokirao uvrštenje S. Arabije na listu zemalja koje regrutiraju djecu

Eksperti iz Ureda za borbu protiv trgovine ljudima State Departmenta tvrde da saudijsko-emiratska koalicija regrutira djecu za rat u Jemenu (Al Jazeera)

Američki državni sekretar Mike Pompeo blokirao je uključenje Saudijske Arabije na američku listu država koje regrutiraju djecu u vojsku, odbacujući tvrdnje eksperata da saudijsko-emiratska koalicija u ratu u Jemenu koristi maloljetne borce, objavio je Reuters, citirajući četiri osobe upoznate s tom temom.

Ta odluka, koja je donijeta nakon oštre unutrašnje rasprave, mogla bi izazvati nove optužbe organizacija za ljudska prava da američka administracija, na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom, daje prioritet sigurnosom i ekonomskom interesu u odnosima sa Saudijskom Arabijom, glavnim američkim saveznikom i kupcem njihovog oružja.

Pompeov potez uslijedio je u jeku tenzija između SAD-a i Irana, velikim regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Eksperti američkog State Departmenta predložili su da se Saudijska Arabija uvrsti na listu koja se bazira na izvještajima i nalazima organizacija za ljudska prava, a koji tvrde da Saudijska Arabija vrbuje djecu iz Sudana da se bore za koaliciju u ratu protiv pobunjenika Husa u Jemenu, navode izvori Reutersa.

Ta lista uskoro bi trebala biti objavljena.

Otpor zvaničnika State Departmenta

No, preporuka eksperata izazvala je otpor nekih zvaničnika State Departmenta, koji su, kako govore tri od četiri izvora Reutersa, pokrenuli raspravu o tome da li su sudanske snage pod kontrolom sudanskih oficira ili koalicije.

“Navodi o regrutaciji djece u vojsku su potpuno netačni i nisu bazirani na dokazima”, rekao je Turki al-Malki, glasnogovonik saudijsko-emiratske koalicije, koji je optužio Huse za vrbovanje djece.

Pompeo je odbacio preporuke eksperata, koji dolaze iz Ureda za borbu protiv trgovine ljudima State Departmenta, govore četiri izvora, koji nisu željeli biti imenovani.

Ovaj ured ima ključnu ulogu u istragama o upotrebi djece u ratovima širom svijeta.

“SAD osuđuje nezakonitu regrutaciju i korištenje djece vojnika”, kaže se u odgovoru State Departmenta na Reutersov upit.

Umjesto Saudijske Arabije, na listu će biti vraćen Sudan, koji je prošle godine bio skinut s nje.

Izvor: Agencije