Pompeo: Assange će biti izručen SAD-u

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje (EPA)

Velika Britanija će Sjedinjenim Američkim Državama izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi mu se sudilo za špijunažu, objavio je u nedjelju ekvadorski dnevni list El Universo prenoseći izjavu američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

“Već smo uputili zahtjev i on će biti izručen SAD-u, gdje će mu se suditi”, rekao je Pompeo.

“Ne mogu opširnije komentirati, ali moja vlada misli da je važno da se tog čovjeka koji je izložio svijet opasnosti i ugrozio američke vojnike sankcionira na sudu”, dodao je državni sekretar koji je u subotu razgovarao s predsjednikom Leninom Morenom tokom posjete Ekvadoru.

Britanski državni ministar za Evropu i za Amerike Alan Duncan rekao je međutim, tokom posjete Ekvadoru prije sedam dana, da Assange neće biti izručen zemlji u kojoj mu prijeti smrtna kazna.

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje, prenosi Hina.

Slučaj Assange

Saslušanje u vezi s tim zahtjevom održat će se krajem februara 2020. u Velikoj Britaniji.

Američko savezno pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine za koje se može izreći smrtna kazna, pa tako i za špijunažu, navodi specijalizirana mrežna stranica Informativni centar za smrtnu kaznu.

Assange trenutno služi 50-sedmičnu kaznu zbog kršenja uvjeta kaucije, nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj na ispitivanje o navodnom silovanju.

Utemeljitelj WikiLeaksa te optužbe odbacuje i tvrdi da je suđenje u Švedskoj samo krinka za pokušaj da ga izruče SAD-u koji mu želi suditi po 18 tačaka jer je objavio više miliona tajnih dokumenata koji su pokazali način rada američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Izvor: Agencije