Pompeo: Ako se ne zaustavi imigracija, Meksiku prijete takse

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD-a i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD-u (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je Washington i dalje spreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju nelegalne imigracije. 

“Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene”, rekao je Pompeo obraćajući se na brifingu za novinare, a prenosi Reuters. 

Ministar vanjskih poslova Meksika Marcelo Ebrard najavio je da će, ako se ne smanje migracije na južnoj granici Meksika u roku od 45 dana, vlada te zemlje započeti pregovore sa SAD-om o prihvatanju sporazuma o “bezbijednoj trećoj zemlji”. 

Sporazum SAD-a i Meksika

Kako navodi Reuters, tim sporazumom od migranata bi se zahtijevalo da predaju zahtjev za azil u Meksiku, prije nego kod američkih vlasti. 

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD-a i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD-u, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se ističe da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika sigurnosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Izvor: Agencije