Pomorska varijanta Željezne kupole

Može postići brzinu ispaljivanja od jednog projektila po sekundi i pokrivati prostor od 360 stepeni (AP)

Kreator izraelske Željezne kupole otkrio je pomorsku verziju ovog sistema za odbranu od raketa za koji kaže kako može biti veoma koristan u zaštiti nacionalnih ekonomskih resursa na moru, poput naftnih ili plinskih platformi.

Kompanija u državnom vlasništvu Rafael navodi kako želi iskoristiti odličan uspjeh sistema u zaštiti izraelskih civila tokom rata u Gazi ovog ljeta, uz nadu da će privući brojne mornarice kao kupce nove pomorske verzije odbrambenog sistema.

Rafael je predstavio „C-Dome“ (C-Kupolu) na ovosedmičnoj Euronaval konferenciji u Parizu.

Ovaj sistem nastoji pomoći borbenim brodovima za odgovore na prijetnje iz zraka, među kojima su projektili, helikopteri i male bespilotne letjelice koje bi mogle postati sve veći alat u borbi i izviđanju na moru kao što su postale na kopnu u proteklim godinama.

Velike borbene plovilice inače imaju sisteme za presretanje, zasnovane na radaru, kako bi se nosile sa dolazećim prijetnjama, no čelnici Rafaela navode kako C-Dome nudi brojne inovacije.

Udar više meta

Može postići brzinu ispaljivanja od jednog projektila po sekundi i pokrivati prostor od 360 stepeni dok koristi radarske sisteme plovilice na kojoj se nalazi.

„C-Dome nudi nešto što još ne postoji na tržištu, a to je mogućnost udara na više meta i smanjenje prijetnji“, kazao je programski direktor Ari Sacher.

„Zasnovan je na jedinom svjetskom sistemu koji ima više od 1.000 presretanja projektila. Možemo zaštititi brod iz bilo kojeg smjera u isto vrijeme. Većina sistema koji postoje to ne mogu.“

Izraelska vojska je objavila kako je Željezna kupola, tokom ljetne ofanzive na Pojas Gaze, oborila 735 raketa, što je 85 posto od broja ispaljenih.

Izvor: Agencije