Pomoću genitalija lisice do ljubavi u Južnoj Koreji

Neke Korejke vjeruju da im osušena lisičija vagina, koju je blagoslovio šaman, može pomoći da nađu pravog partnera (Al Jazeera)

Piše: Jason Strother

Seoul, Južna Koreja – U Kim Min-kyeonginoj torbici nalazi se mala, ružičasta vrećica u kojoj je hamajlija koja bi je trebala odvesti do idealnog partnera. Kažu da ovaj predmet donosi ljubav onome u čijem je vlasništvu zahvaljujući moćima koje potječu iz duhovnog svijeta.

Kim je platila 300 dolara za osušenu lisičiju vaginu koju je blagoslovila šamanka.

“Ima moć da privuče ljude”, Kim se prisjeća riječi šamanke. “I pomoći će ti da nađeš muškarca.”

Korejski šamanizam, koji se zasniva na drevnim animističkim tradicijama, preživio je dolazak budizma, konfucijanizma i kršćanstva na ovaj poluotok. Hramovi i svetišta nalaze se na obroncima planina i u stanovima, gdje mistici tvrde da komuniciraju sa mnoštvom božanstava i duhova davno preminulih predaka njihovih klijenata u ceremoniji koju nazivaju “gut”.

Prema podacima Instituta za istraživanje i očuvanje korejske prakse zvane gut, u državi djeluje blizu 30.000 šamana.

Neki vjeruju da, uz pomoć šamana, mogu živjeti život ispunjen bogatstvom, zdravljem i ljubavlju – što je možda posebno privlačno ženama kao što je Kim.

Kim je žena koju Južnokorejci nazivaju “zlatnom gospođicom” – karijeristica u 30-im godinama koja tek treba osnovati porodicu. To nije njen izbor, kaže ova 35-godišnja djevojka, direktorica kompanije koja se bavi uvozom govedine i svinjetine.

Ženama se savjetuje da ne vade hamajliju iz vrećice ili će izgubiti moć

Kim je vesela, često se smije i ima topao osmijeh. Oduvijek je mislila da će se dosad udati i imati djecu, što joj stvara frustraciju, koju samo pojačavaju česti prigovori roditelja zašto je još neudata.

Prošle godine, nakon što je bila na brojnim razočaravajućim sastancima naslijepo, Kim se osjećala depresivno u vezi sa svojim šansama za brak. Bila je umorna od posla i bilo joj je muka jer je često imala probleme s probavom. Tada je odlučila posjetiti šamanku.

“Šamanka mi je rekla da je uzrok svih mojih problema to što nemam momka”, kaže Kim, dodavši da je šamanka tvrdila kako je njen saju – metoda proricanja budućnosti na osnovu datuma i mjesta rođenja – “loše sreće za upoznavanje muškaraca”.

Kim posjećuje proročice i šamane još od fakulteta. Firma Trend Monitor, koja se bavi istraživanjem tržišta, otkrila je da 70 posto od 1000 učesnika ankete posjećuje proročicu najmanje jednom godišnje.

Nošenje osušenog i blagosiljanog spolnog organa lisice – ne baš poznata praksa – bilo je nešto novo za Kim, ali je bila spremna pokušati.

“Savjetovala me da je uvijek nosim sa sobom godinu dana i da je nikada ne vadim iz vrećice ili će izgubiti snagu“, kaže Kim. “Prolazila sam kroz tako težak period da sam zaista željela povjerovati u to. Bila sam emocionalno ranjiva.”

Više od mistika

U Južnoj Koreji šaman je više od posrednika.  

David Mason, autor knjige Duh planina o korejskom šamanizmu, rekao je Al Jazeeri u prepisci e-poštom da šamani interveniraju kao “psihoterapeuti”, a zahtjevi klijenata variraju od smirivanja porodičnih svađa i liječenja bolesti do rješavanja finansijskih poteškoća i polaganja ispita.

Prema Masonu, šamani se doživljavaju kao oni koji pomažu s “praktičnim životnim pitanjima”, čak i među brojnim religioznim Korejcima. On kaže da budisti ne smatraju da je šamanstvo u konfliktu s njihovom religijom zato što misle da je u domenu svakodnevnih, ovosvjetskih briga i iako svećenici zabranjuju protestantima da posjećuju šamane, neki to i dalje rade.

Bavljenje pitanjima srca još je jedan zadatak šamana, kao i korejskih proročica.

Nije neobično vidjeti mlade, lijepo odjevene žene kako stoje u redu ispred šatora na trotoarima u brojnim seulskim komercijalnim okruzima i čekaju da im proročice kažu kada će sresti pravog partnera ili može li budući par očekivati poteškoće sa začećem.

Obraćanje proročicama i šamanima za ljubavni savjet samo je jedan od načina na koje muškarci i žene u Južnoj Koreji pokušavaju tražiti partnere, kaže Grace Chung, vanredna profesorica porodičnih studija na Nacionalnom univerzitetu u Seoulu.

Kako Chung primjećuje, čim neudata žena napuni 30 godina, roditelji i rodbina počnu je pritiskati da se uda.

To je zbog shvatanja da je neudata žena bez djece “nesretna i čak patetična”, kaže ona.

“Posmatraju ih kao nepotpune zato što nisu ispunile jedan od glavnih uvjeta za uspješno zrelo doba.”

Chung kaže da nije iznenađena što neke žene kupuju genitalije lisice od šamana u nadi da će to nekako popraviti njihov ljubavni život.

Šamani u Južnoj Koreji intervenišu kao „psihoterapeuti“, baveći se raznim pitanjima od porodičnih problema do pomoći mladim ženama da nađu ljubav

Moć lisice

Lisice imaju dvosmisleno značenje u korejskom folkloru.

U legendama o stvorenjima koja prelaze iz jednog oblika u drugi nazvanim kumiho lisice sa devet repova pretvaraju se u prelijepe žene koje jedu srca ili jetre muških žrtava.

“Lisice imaju moć da privuku i zavaraju ljude”, kaže šaman koji se predstavlja kao Tae Eul. “Ove su životinje pametne i mogu se prilagoditi brojnim situacijama.”

Tae Eul ima 43 godine i tvrdi da mu je prije nekoliko godina ovo ime dao bog kojeg obožava. On tvrdi da je ova tradicija davanja osušenih genitalija lisice neudatim ženama stara nekoliko stoljeća.

Kaže da hamajlije potječu od sibirskih lisica, koje korejskim šamanima prodaju kineski posrednici.

“Sibir je čist i više energije dolazi sa sjevera”, kaže on.

Park Il-bo, korejski carinik, kaže da u agenciji nema zabilježenih podataka o uvozu lisica i da je uvoz ilegalan samo ako dijelovi potječu od ugroženih vrsta. No, šamani nisu jedini nabavljači.

Nekoliko trgovina na internetu prodaje, kako kažu, “tajno oružje” za žene koje traže bogatog muža. Lista onih koji mogu povećati sebi šanse za uspjeh pomoću hamajlija na jednom veb-sajtu obuhvata agente za prodaju nekretnina, nove poduzetnike i “dame koje rade noću”.

Neke radnje u blizini Jogyesa, budističkog hrama u centru Seoula, koje prodaju papirne lampe, odjeću za monahe i razne tričarije u ponudi imaju i lisičije hamajlije, koje u jednoj radnji koštaju manje od 30 dolara po komadu.

Tae Eul odmahuje glavom na ideju da se genitalije lisice mogu prodavati tako jeftino – on naplaćuje do 2000 dolara po hamajliji. Ali to uključuje i dodatnu uslugu.

“Hamajlija mora biti blagosiljana tokom ceremonije zvane gut”, kaže on misleći na ceremoniju koju izvodi šaman. “Tek će tada dobiti moć.”

Pritisak roditelja

Hram Tae Eula, soba u njegovom stanu u bogatom seulskom kvartu Gangnam, ukrašen je portretima nekolicine božanstava, koja mu, kako kaže, daju snagu. Na oltaru su zapaljene svijeće i kipovi, kao i kutije Marlbora i boce žestokog alkoholnog pića – žrtva bogovima, kaže on.

Prema njegovim procjenama, deset posto šamanovih klijenata čine žene koje su zabrinute zbog svojih šansi za romansu.

“Što roditelji vrše veći pritisak na svoju djecu da se udaju i žene, to su im djeca više pod stresom”, kaže on. “Većina ljudi stupit će u brak kad upozna nekoga koga voli, ali njihovi roditelji ne kažu da tako treba biti.”

Iako ne poriče njihovu duhovnu snagu, Tae Eul priznaje da nošenje genitalija lisice ima “psihološki učinak” na vlasnika – daje im određeni stepen “utjehe”, kaže on.

Ali, ponekad žena jednostavno nema sreće i dodaje da nije kriva njena živa rodbina.

“Možda je njeni preci sprečavaju da upozna nekoga i možda njih treba utješiti”, kaže Tae Eul.

Za mjesec dana istrošit će se moć Kimine hamajlije od lisice.

I dalje nema momka, ali je to više ne deprimira.

“Ne znam je li to slučajnost, ali sada se osjećam pozitivnije”, kaže Kim. “Mislim da mi je lisica dala više samopouzdanja. Češće izlazim i sklopila sam nova prijateljstva.”

Kaže i da su je roditelji nedavno ohrabrili da uradi ono što je usrećuje, bez obzira na udaju.

Kim nije sigurna šta će uraditi sa svojom hamajlijom kad joj se navodne moći istroše.

“Možda ću je baciti”, kaže ona. “Ili bih je mogla zadržati kao suvenir.”

Izvor: Al Jazeera