Pomoć države zatražilo 742.000 nezaposlenih u SAD-u

Ovo je prvo povećanje broja prijava u posljednjih mjesec dana (Reuters)

Broj Amerikanaca koji su aplicirali prošle sedmice za dobijanje naknade za nezaposlenost porastao je na 742.000, prema podacima Ministarstva za rad, što je iznad predviđanja na Wall Streetu.

Ovakvom kretanju je doprinijelo razbuktavanje korona virusa, koji prijeti ponovim zatvaranjem preduzeća, prenosi New York Post, pozivajući se na saopćenje federalnog Ministarstva za rad.

S najnovijim zahtjevima za dobijanje naknade za nezaposlenost, ukupan broj prijava podnijetih tokom pandemije, prema sezonski prilagođenim podacima, dostigao je 68,1 milion, što je jednako iznosu od 42 procenta radne snage u zemlji, prenosi Tanjug.

Ovo je prvo povećanje broja prijava u posljednjih mjesec dana, na koji je utjecalo uvođenje novih mjera zaključavanja u nekim gradovima i državama.

Sedam dana ranije državnu pomoć je zatražilo 709.000 nezaposlenih Amerikanaca.

Ponovna ograničenja

Ekonomisti na Wall Streetu, koje je anketirala kompanija Dow Jones, očekivali su da će prošle sedmice biti podnijeto 710.000 ovih prijava.

“Nalaženje posla bi moglo biti problem, jer brojne države ponovo uvode ograničenja vezana za COVID-19. Preduzeća bi se mogla suočiti s poremećajima u poslovanju u kratkom roku i padom potražnje zbog okončanja mjera fiskalne pomoći i pada prihoda potrošača”, navela je ekonomistica Bloomberga Eliza Winger u komentaru.

Prošla sedmica je bila 35. uzastopna po redu u kojoj su zahtjevi za dobijanjem naknade za nezaposlenost ostali iznad nivoa prije pandemije od 695.000, kao i iznad sedmičnog rekorda od 665.000 zabilježenog tokom Velike recesije 2009. godine.

Izvor: Agencije