Pomjeranje roka za Brexit podiže prognoze rasta Irske

Rizik od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije bez sporazuma za sada je izbjegnut, kazao je Paschal Donohoe (EPA)

Produžetak roka za predviđeni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije će se vjerovatno pozitivno odraziti na projekcije ekonomskog rasta Irske, izjavio je irski ministar finansija Paschal Donohoe.

Irska je prošlog mjeseca predstavila budžet za 2020. godinu, koji je urađen na bazi pretpostavke da će Velika Britanija 31. oktobra napustiti EU bez sporazuma, a u kojem je iznijeta šokantna procjena da će to gurnuti državne finansije u deficit i smanjiti rast bruto domaćeg proizvoda sa ovogodišnjih 5,5 posto na samo 0,7 procenata 2020. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Velika Britanija je, međutim, 10 dana nakon predstavljanja irskog budžeta postigla sporazum o razvodu s EU-om, za koji se premijer Boris Johnson nada da će dobiti podršku Parlamenta ukoliko zadrži vlast nakon vanrednih izbora 12. decembra, a zbog kojeg je rok za Brexit pomjeren na 31. januar.

Krajnji ishod još neizvjestan

“Rizik od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a bez sporazuma za sada je izbjegnut. Međutim, krajnji ishod je još neizvjestan i još je moguć neuređeni Brexit”, rekao je Donohoe u obraćanju u jednom parlamentarnom odboru.

“Pomjeranje roka za izlazak po Članu. 50 vjerovatno će utjecati na izvjesno povećanje projekcija mog ministarstva. Naravno, ukoliko sporazum o istupanju bude ratificiran, pozicija Irske će se, između ostalog, poboljšati u smislu većih prihoda i manjih troškova nego što to predviđa budžet za 2020. godinu”, objasnio je on.

Donohoe je rekao da bi irski BDP, prema tom scenariju, mogao porasti za gotovo 3,1 posto naredne godine i da bi mogao biti ostvaren budžetski suficit od 0,5 posto.

Britanska agencija napominje da je to i dalje nešto slabije od rasta BDP-a od 3,3 procenta za 2020. godinu, koji je Ministarstvo finansija predviđalo u aprilu, prije nego što je svoje projekcije zasnovalo na Brexitu bez dogovora.

Tada je, također, bio projektiran budžetski suficit od 0,4 posto za iduću godinu.

Izvor: Agencije