Položeni vijenci na mjesto potonuća Titanica

Balmoral na stotu godišnjicu potonuća Titanica ponavlja istom maršrutom put slavnog broda (EPA)

Putnici i posada broda Balmoral, koji na stotu godišnjicu potonuća Titanica ponavlja istom maršrutom put slavnog broda, u nedjelju su položili vijence na moru i obilježili minutom šutnje sjećanje na žrtve.

Putnici i članovi posade su na palubi Balmorala izgovorili i molitve, sjećajući se više od 1.500 ljudi koji su izgubili život u brodolomu Titanica, prenosi AP.

Stoljeće kasnije, ovaj tragični događaj obilježava se različitim manifestacijama širom svijeta.

Nakon minuta šutnje, položena su i tri vijenca na površinu sjevernog Atlantika, na mjesto gde je prije 100 godina potonuo tada najveći putnički brod na svijetu.

Stoljeće kasnije, ovaj tragični događaj obilježava se različitim manifestacijama širom svijeta.

Ceremonija obilježavanja održana je u nedjelju i u Halifaxu, kanadskom lučkom gradu odakle su krenuli brodovi koji su pritekli prvi u pomoć nastradalima sa Titanica.

Naknadne računice

Stota godišnjica obilježava se kao globalni događaj, a u komemoracijama u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjevernoj Irskoj i SAD-u, pored potomaka stradalih i preživjelih sa Titanica, učestvuju i brojni umjetnici, naučnici i muzeji koji priređuju prigodne izložbe.

Titanic je potonuo 15. aprila 1912. godine, dva sata i 20 minuta iza ponoći, kada su se tamne vode Atlantika zauvijek sklopile nad ovim brodom dok je plovio iz Engleske ka New Yorku.

 

Nikada nije tačno utvrđeno koliko je putnika i članova posade bilo na Titanicu, a smatra se da je stradalo između 1.502 i 1.523 ljudi.

Bila je to najveća mirnodopska tragedija na moru.

Nikada nije tačno utvrđeno koliko je putnika i članova posade bilo na Titanicu, pošto su i spiskovi završili na dnu okeana.

Ali, prema naknadnim računicama, stradalo je između 1.502 i 1.523 ljudi.

Spašeno je 507 brodolomnika.

Izvor: Agencije