Položena posljednja cijev podmorskog dijela Turskog toka

Turski tok, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Turski koraci za ubrzavanje izgradnje plinovoda s Rusijom bili su odgovor na zapadnu podršku kurdskim separatistima u Siriji (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin prisustvovali su u ponedjeljak svečanosti povodom okončanja izgradnje podmorskog dijela plinovoda Turski tok.

“Tu smo da posvjedočimo još jednom iskoraku u energetskoj suradnji, koju smatram pokazateljem visoke razine, na koju smo podignuli tursko-ruske bilateralne odnose”, kazao je Erdogan.

On je istaknuo kako je Ruska Federacija za Tursku pouzdan prijatelj i važan dobavljač plina, s kojim može dugoročno surađivati.

“Turski tok će biti spreman za rad nakon testiranja, koja će biti provedena iduće godine”, kazao je Erdogan i dodao da je riječ o tri faze plinovoda, koje uključuju kopneni plinovod u Rusiji, podmorski plinovod i plinovod na kopnu u Turskoj, prenosi Anadolija.

Izgradnja nuklearne centrale Akkuyu

Podsjetivši kako je prvi korak izgradnje Turskog toka učinjen 2014. godine, a da su vlade Turske i Rusije dvije godine kasnije potpisale sporazum o konkretnim okvirima, Erdogan je rekao da je ovo posljednja faza izuzetno važnog energetskog projekta.

“Uloženi su veliki napori da se na dubini mora i do dva kilometra polože paralelne dvije cijevi u dužini od 930 kilometara. Plinovod će imati godišnji kapacitet od 31,5 milijardi metara kubičnih, a bit će važan i za cijelu regiju, a ne samo za Tursku i njezin narod”, kazao je Erdogan.

On je istaknuo kako je Turski tok važan projekt i s aspekta neutralizacije svih transportnih rizika, kao i zbog toga što će podmiriti potrebe plina Turske i cijele Europe.

Turski predsjednik je rekao da njegova zemlja i Rusija razvijaju odnose na različitim poljima, a da u energetskom sektoru realiziraju još jedan megaprojekt izgradnje nuklearne centrale Akkuyu.

Ruski predsjednik je u obraćanju na svečanosti u istanbulskom Kongresnom centru kazao je da je Turski tok vrlo važan regionalni projekt, kojem je naziv dao njegov turski kolega.

Do razmjene od 100 milijardi dolara

“Želim izraziti najdublju zahvalu kolegi Erdoganu za iskazanu golemu političku volju i hrabrost bez koje ovakvi projekti ne mogu biti realizirani”, rekao je Putin.

On je kazao da Rusija želi unaprijeđivati odnose s Turskom i povećati bilateralnu trgovinsku razmjenu na 100 milijardi dolara godišnje.

Rekao je da je takvu razmjenu Rusija ove godine ostvarila s Kinom, a da nema razloga da to ne uspije s Turskom.

“Samo dvije godine nakon potpisivanja sporazuma, završili smo najtežu etapu plinovoda Turski tok, koja prolazi ispod Crnog mora. To je izuzetno zahtjevan i težak posao, u kojem je korištena suvremena tehnologija”, kazao je Putin.

On je rekao da će plinovod energentom opskrbljivati Tursku i Europu te da će Tursku učiniti važnim energetskim središtem.

“Nadamo se da će projekt biti završen do 2019. godine. Koristimo najsuvremeniju i ekološki najbolju tehnologiju i opremu”, kazao je Putin.

Naglasivši da Rusija i Turska imaju dugogodišnju dobru suradnju u području energetike, Putin je rekao kako se ta suradnja zasniva na uzajamnom povjerenju.

U punom kapacitetu početkom 2020.

Po završetku obraćanja, Erdogan i Putin su simbolično odobrili ekipama na terenu da u Crno more spuste posljednju cijev plinovoda, koji je tako spojio rusku i tursku obalu.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka plinovoda, kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Europu.

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara plina.

Jedan krak će ruskim plinom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportiran prema Europi.

Očekuje se da plinovod u punom kapacitetu od 31,5 milijardi metara kubnih počne raditi početkom 2020. godine.

Izvor: Agencije