Polovina preminulih u Evropi štićenici domova za starije osobe

Hans Kluge je istakao kako je pandemija 'skrenula pažnju na zanemarene i potcijenjene dijelove našeg društva' (EPA)

Polovina preminulih od korona virusa u Evropi odnosi se na ljude koji su boravili u domovima za starije osobe i sličnim ustanovama, izjavio je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, dodavši kako je riječ o “duboko potresnoj slici”.

Tokom sedmične konferencije za medije o situaciji s bolesti Covid-19, koja je emitirana preko interneta iz Kopenhagena, on je potvrdio kako je više od 1,2 miliona ljudi inficirano virusom u evropskoj regiji, što je gotovo polovina zaraženih u cijelom svijetu, te kako je u posljednjih 100 dana preminulo oko 110.000 ljudi.

Kluge je kazao kako je polovina smrtnih slučajeva u Evropi zabilježena među stanovnicima domova za starije osobe i sličnih institucija, što je “nezamisliva ljudska tragedija”.

Istakao je kako je pandemija “skrenula pažnju na zanemarene i potcijenjene dijelove društva”.

“Načini kako takve ustanove za njegu djeluju, kako stanovnici dobijaju njegu – sve to otvara put za širenje virusa. Moramo se više angažirati”, istakao je šef WHO-a za Evropu. Prema njegovim riječima, “moramo imati jasne ideje o investicijama kako bi se uspostavili integrirani centri za dugoročnu njegu u svim državama koji su fokusirani na štićenike”.

‘Neopjevani heroji pandemije’

Poručio je kako se njegovateljima, “neopjevanim herojima pandemije”, mora pomoći tako što će im se osigurati lična zaštitna oprema, pravi broj ljudi, prava obuka…

Kluge je ukazao na “hitnu i urgentnu potrebu” promjene rada takvih ustanova, kao i potrebe za izolacijom svih sumnjivih slučajeva – i to danas, navodi agencija Xinhua.

U domovima za starije osobe u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica zaraze umrlo je 10.217 osoba, a stručnjaci navode kako je nedostatak testova doveo do ovako visoke stope smrtnih slučajeva.

U SAD-u je od bolesti Covid-19 do sada umrlo gotovo 47.000 ljudi, a više od petine smrtnih slučajeva čine štićenici u domovima za starije osobe.

Istraživanje Associated Pressa pokazuje kako je od Covida-19 u domovima za starije osobe u SAD-u umrlo 10.217 ljudi, a trećina tih slučajeva potvrđena je u New Yorku.

Izvor: Agencije