Polovina Grka podržava vladajuću Syrizu

Vlada uživa podršku velikog broja Grka, pokazuju ankete (EPA)

Kada bi izbori bili održani ove sedmice u Grčkoj, skoro polovina Grka podržala bi vladajuću stranku Syriza premijera Alexisa Tsiprasa, rezultati su ankete koju je provela agencija Metron analysis.

Prema rezultatima ankete, ukupno 47,6 posto ispitanih izjavilo je da bi podržalo Syrizu, što je rast u odnosu na 36,3 posto, koliko je stranka imala kada je došla na vlast prije mjesec dana.

Podrška stranci desnog centra Nova demokratija, koja je provela nepopularne reforme u okviru paketa finansijske pomoći vrijedne 240 milijardi eura, pala je sa 27,8 posto na 20,7 posto.

Sve ukazuje na to da anketa, koja je objavljena nakon što je Grčka dobila produženje paketa pomoći za četiri mjeseca, pokazuje da Vlada uživa podršku velikog broja Grka, uprkos tome što je na meti optužbi da su popularnost dobili obećanjima da će okončati nepopularne programe pomoći.

Skoro svaki drugi Grk je odgovorio da je zadovoljan načinom na koji je Vlada pregovarala s partnerima iz Evropske unije, a 76 posto imalo je pozitivno mišljenje o dosadašnjem radu Tsiprasove administracije.

‘Okrenuta nova stranica’

Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je prethodno zadovoljstvo zbog glasanja njemačkih poslanika o produženju plana pomoći Grčkoj i obećao da će “ozbiljnio raditi” da promijeni Grčku.

“Počinjemo ozbiljno raditi da promijenimo Grčku u Evropi koja se mijenja”, izjavio je Tsipras, naglasivši da je “glasanje njemačkog Parlamenta bilo glasanje povjerenja Berlina u Evropu”.

“Došlo je vrijeme za reforme koje su potrebne zemlji i koje nijedna vlada nije pokušala provesti”, kazao je Tsipras.

U Bundestagu je 541 poslanik, od ukupno 587, glasao za produženje programa pomoći Grčkoj do 30. juna.

“Evropa je priznala da je Grčka okrenula novu stranicu”, zaključio je grčki premijer.

Izvor: Agencije