Polovina čovječanstva u karantinu zbog korona virusa

Mjere, koje podrazumijevaju preporučeni ili obavezni karantin i policijski sat, uvedene su u više od 90 zemalja i teritorija (EPA)

Više od 3,9 milijardi ljudi, odnosno polovina svjetske populacije pozvano je ili primorano na karantin u borbi protiv širenja korona virusa, prenijela je agencija France-Presse, pozivajući se na zvanične podatke.

Te mjere, koje podrazumijevaju preporučeni ili obavezni karantin i policijski sat, uvedene su u više od 90 zemalja i teritorija, prenosi Beta.

Polovina čovječanstva ima ograničeno kretanje nakon što je Tajland saopćio da uvodi policijski sat, čime je pređen prag od 50 posto svjetske populacije.

U većini zemalja, koja obuhvata 2,78 milijardi ljudi, karantin je obavezan. U mnogim zemljama izlazak iz kuće moguć je jedino zbog posla, kupovine osnovnih namirnica ili odlaska ljekaru.

Mjere prevencije

U nekim državama, u kojima ima gotovo 600 miliona ljudi, stanovnici su pozvani da ostanu u svojim domovima, ali ta mjera nije obavezna.

U 26 drugih država i teritorija, koje obuhvataju gotovo 500 miliona ljudi, uveden je policijski sat, odnosno zabrana kretanja tokom večeri i noći.

Neke zemlje uvele su karantin za određene gradove, kao što su Helsinki, Kinshasa, Meka ili Baku. Ta mjera obuhvata gotovo 30 miliona ljudi.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, na svijetu živi 7,8 milijardi ljudi.

Izvor: Agencije