Polovina Britanaca za novi referendum o Brexitu

Prema istraživanju 74 odsto ispitanika smatra da se pregovori Velike Britanije i EU loše odvijaju (EPA)

Ukoliko se pregovori oko Brexita završe bez sporazuma, polovina građana Velike Britanije smatra da bi trebalo organizovati referendum o konačnoj odluci da li treba napustiti EU, pokazalo je najnovije istraživanje u kome je učestvovalo više od 10.000 građana.

Kako se pokazalo, duplo više građana smatra da je bolje organizovati referendum, nego tu odluku prepustiti parlamentu, prenosi Reuters.

Istraživanje grupe “Ljudi glasaju” sprovedeno je od 31. jula do 7. avgusta i pokazalo je da 45 odsto građana podržava referendum po završetku pregovora, dok se tome protivi 34 odsto.

Većina za to da odluče građani, a ne parlament

Na pitanje ko bi trebalo da odluči o ostanku ili napuštanju EU, 50 odsto je istaklo da smatra da to treba da učine građani na referendumu, a 25 odsto da to treba da učini parlament.

Prema istraživanju 74 odsto ispitanika smatra da se pregovori Velike Britanije i EU loše odvijaju, a 68 odsto njih misli da će Britanija loše proći.

Britanska premijerka Theresa May više puta je odbila još jedno javno izjašnjavanje o Brexitu, rekavši da se javnost o tome izjasnila na referendumu održanom 23. juna 2016. godine, na kome je 51,9 odsto glasača izglasalo napuštanje EU.

Izvor: Agencije