Polovina Brčaka bez prava glasa

Blizu 40.000 građana u Brčko distriktu nije imalo pravo glasa prije osam dana. Nisu se našli na biračkim popisima, jer se nisu opredijelili za entitetsko državljanstvo, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Veliki dio građana Bosne i Hercegovine koji je želio glasati bez problema je iskoristio to pravo. Ali, to se ne može reći i za Ivana Krndelja, dugogodišnjeg brčanskog političara. Njega nema na biračkom spisku na teritoriji Distrikta, jer nije uzeo entitetsko državljanstvo.

“Imam važeća dokumenta. Nema potrebe da tražim bilo kakvo drugo državljanstvo do promjene dokumenata. Veliki broj ljudi ima trajna dokumenta. Oni više neće vaditi nikakve osobne iskaznice, ili bilo što drugo, ali ne može izaći više nikada na izbore ukoliko ne zatraži entitetsko državljanstvo. Procedura je dugotrajna. Mnogi su predali još u četvrtom-petom mjesecu – nisu dobili”, kaže Krndelj.

Uslov za birački spisak

Prema preliminarnim podacima prošlogodišnjeg popisa, u Brčko distriktu živi oko 93.000 stanovnika. Blizu polovine nije moglo glasati.

Bosna i Hercegovina je jedinstvena država, čiji građani imaju državljanstvo u bilo kom dijelu zemlje da žive. 

Međutim, pošto Brčko distrikt ne pripada ni entitetu Federacija BiH, niti entitetu Republika Srpska, zakon predviđa da se Brčaci opredijele za jedno ili drugo entitetsko državljanstvo. To je uslov za ulazak na birački spisak i glasanje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera