Polovica VW-ovih modela ne zadovoljava nove standarde

Od septembra ove godine automobili u Evropskoj uniji moraju zadovoljiti standarde koji se provjeravaju novom Svjetskom procedurom harmoniziranog testiranja lakih vozila (WLTP) (EPA)

Samo polovina modela putničkih automobila Volkswagenovog brenda u Njemačkoj zadovoljava nove standarde prihvatljivog zagađenja zbog znatno strožeg režima testiranja emisije štetnih plinova, izvijestili su iz njemačkog automobilskog diva, prenosi Reuters.

Od septembra ove godine automobili u Evropskoj uniji moraju zadovoljiti standarde koji se provjeravaju novom Svjetskom procedurom harmoniziranog testiranja lakih vozila (WLTP).

Opsežniji testovi

Taj je regulatorni test položilo samo sedam od 14 glavnih linija Volkswagenovih modela, izvijestili su iz njemačke kompanije. “Novi su testovi opsežniji i traju dva do tri puta duže nego dosad. Odvojeno se moraju testirati čak i modeli iz ograničenih linija”, rekao je u četvrtak u telefonskom razgovoru s novinarima čelnik VW-ova odjela prodaje i oglašavanja  ličnih automobila Thomas Zahn.

“Naredni će mjeseci za nas biti izazovni”, naglasio je Zahn.

Među modelima koje regulatori tek trebaju odobriti nalazi se i Golf, jedan od najpopularnijih VW-ovih automobila, dodao je on, kazavši kako očekuje da će Golf proći test usklađenosti sa standardom WLTP-a najkasnije krajem septembra.

Pad profitabilnosti brenda

Očekuje se da će doći do pada isporuke automobila u septembru i oktobru, ali da će ponovo porasti u posljednja dva mjeseca u godini.

Proizvođači poput Daimlera, Volkswagena i dobavljača Valea snizili su procjene dobiti, navodeći kao razlog posustajanje globalne prodaje zbog kašnjenja povezanog s pribavljanjem certifikata o usklađenosti s novim standardima.

Zbog tih kašnjenja se procjenjuje da će profitabilnost brenda pasti sa 5,5 posto, koliko je iznosila u drugom kvartalu, na dva posto u trećem kvartalu, procjenjuju analitičari.

Izvor: Agencije