Poljupcima do istine i slobode

Povod za proteste građana i „osvajanje“ Makedonske Radio Televizije je afera sa masovnim prisluškivanjem (Al Jazeera)

Piše: Risto Popovski

Stotinak nasmejanih žena je lepim rečima, srdačnim zagrljajima i poljubcima zasulo pripadnike policije koji su ih sprečavali da uđu i „osvoje“ zgradu Makedonske Radio  Televizije (MRTV) u Skopju. Gusto raspoređeni korodoni policajaca i specijalaca branili su „slobodu“ javnog servisa koji, ne samo što je pod kontrolom vlasti, već je i zgažen gvozdenom čizmom.

Policajci, vidno iznenađeni „oružjem“ kojim su napadnuti, ipak su odoleli zagrljajima i poljubcima, neko sa osmehom, neko grubo, sprečili su ulazak „osvajačica“ u zgradu MRTV. Očigledno strogo im je bilo naređeno da, ako treba i silom, brane javni servis od naroda kome treba da služi i koji ga finansira.

Povod za proteste građana i „osvajanje“ Makedonske  Radio Televizije je afera sa masovnim prisluškivanjem, koju je opozicija obelodanila početkom februara. Javni servis za gotovo dva meseca nije objavio niti jedan podatak o prisluškivanju koje je Makedoniju uvelo u duboku krizu i podele, koje se produbljavaju.

Vlada premijera Nikole Gruevskog pokušava da ignoriše aferu prisluškivanja a ćutanje Makedonske Radio Televizije brani kordonima policije. Kada se „sloboda“ javnog servisa od građana brani kordonima policije i specijalcima onda, najblaže rečeno, očito nešto nije u redu sa demokratskim kapacitetom vlasti.

Branitelji protiv „branitelja“

Ćutanje javnog servisa o aferi prisluškivanje je povod za svakodnevne proteste pred zgradom MRTV. Organizator je vanparlamentarna partija Dostoinstvo (Dostojanstvo) čiji su članovi, pretežno branitelji – veterani, učesnici oružanor sukoba 2001. godine, koji su branili Makedoniju kada je bila na ivici građanskog rata.

Branitelji veterani sada brane istinu od urednika i novinara koji su „branitelji“ premijera i vlade, a koji, za uzvrat, uz pomoć policije i specijalaca brane «slobodu» javnog servisa da skriva i prikriva istinu od građana.

Obaveza javnog servisa je da profesionalno obaveštava građane koji će sami suditi o sadržaju i vrednosti događaja i informacija o njima, a ne da se o tome ćuti, kao da se nije desilo. 

Lider partije Dostoinstvo, general policije u penziji Stojanče Angelov, kategorično tvrdi da cilj protesta nije da fizički zaposednu zgradu MRTV, kako tvrde iz ove kuće. „Osvajanje“ će završiti kada javni servis počne da obaveštava/informira ne samo o aferi prisluškivanje, već i o protestima učenika, nastavnika, honoraraca … naravno i veterana i građana čiji je broj ispred MRTV svakim danom sve veći. Sem poljupca i zagrljaja policajcima i specijalcima, general svaki dan na portirnici ostavlja CD-a kompromitirajućih razgovora koja niko ni ne otvara.

Obaveza javnog servisa je da profesionalno obaveštava građane koji će sami suditi o sadržaju i vrednosti događaja i informacija o njima, a ne da se o tome ćuti, kao da se nije desilo. Lider partije branitelja podneo je krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika MTV Dimeta Ratajkovskog zbog „selektivnog i pristrasnog obvjavljivanja informacija“. 

Skrivanje istine

Snimci prisluškivanja, na čijem objavljivanju insistiraju veterani, kao i građani koji ih sve masovnije podržavaju, svedoče o kršenju zakona, samovolji i zloupotrebama vlasti. Tonski zapisi vladu i premijera Gruevskog prikazuju u sasvim drugačijem svetlu od onog u kome želi da se pretstavi u javnosti.

Afera masovnog prisluškivanja preko 20.000 građana otkriva mnoge neprijatne istine. Opozicija koja je obelodanila ovu aferu tvrdi da je prisluškivanje vršeno godinama po nalogu i uz znanje premijera Gruevskog i šefa državne bezbednosti Saše Mijalkova, koji je njegov bratanac. Prisluškivani su članovi vlade, funkcioneri, novinari, biznismeni, pa i strani ambasadori.

Premijer Gruevski i njegovi saradnici praktično i ne osporavaju sadržinu snimaka, ali nastoje da ih, na svaki način, sakriju od javnosti.

Opozicija, koja je uz pomoć insajdera došla do snimaka, počela je u prvoj polovini februara da objavljuje tonske zapise, takozvane „bombe“, koje svedoče da su premijer Gruevski i njegovi najbliži saradnici grubo kršili Ustav i zakone. Objavljeni snimci svedoče o samovolji i zloupotrebi vlasti, korupciji, falsifkovanju izbora, kontroli sudija i tužioca, nameštanje presuda, obračunima sa političkim protivnicima, kontroli medija, pa i pretnjama…

Najnoviji snimci svedoče o ličnom interesu premijera Gruevskog da se menjaju urbanistički planovi. Time je, kako tvrdi opozicija, oformljena građevinska parcela od oko 14.000 kvadratnih metara, čija se tržišna vrednost procenjuje na 17 miliona eura.

Produbljivanje krize

Premijer Gruevski i njegovi saradnici praktično i ne osporavaju sadržinu snimaka, ali nastoje da ih, na svaki način, sakriju od javnosti. Vlast optužuje opoziciju da je snimke prisluškivanja dobila od neimenovane strane obaveštajne službe i započela je istragu o navodnoj špijunaži u okviru koje je pritvoreno pet lica, a lideru opozicije je oduzet pasoš.

Lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev je do sada na 14. konferencija za novinare objavio snimke razgovora koji potvrđuju kršenje Ustava i zakona . Najavljuje i nove «bombe» o finansijskom kriminalu, samovolji, sprezi vlasti i medija, koje će kako kaže, premijera Gruevskog konačno primorati na ostavku.

Ostavka premijera je, prema rastućem uverenju javnosti, pravi put za miran izlazak iz krize koja se svakodnevno produbljuje. Ova opcija ima podršku međunarodne zajednice i predviđa formiranje ekspertske, tehničke vlade koja bi trebalo da departizira državne institucije i u roku, koji će biti dogovoren, pripremi parlamentarne izbore.

Osvajanje slobode

Izlaz iz krize u koju je zapala Makedonija posle otkrivanja afere sa masovnim prisluškivanjem, dobrim delom zavisi od ishoda protesta za „osvajanje“ javnog servisa. Originalna je ideja da se ljubaznim rečima, zagrljajima i poljupcima osvoji MRTV, ali je pitanje dali će to biti dovoljno i kako će se situacija razvijati.

Vlada premijera Gruevskog, čije su pozicije temeljito poljuljane prisluškivanjem, rešena je da do kraja brani i svoje pozicije u MRTV. Ne samo zbog skrivanja istine, već više zbog iskustva u regionu koja pokazuju da je gubljenje kontrole nad javnim servisom uvod u promene, koje mogu biti i radikalne.

Građani imaju pravo na istinu i traže istinu. Vlada se brani demonstracijom sile. 

Veterani i građani koji sve masovnije podržavaju proteste, odlučni su da istraju u „osvajanju“ javnog servisa, sve dok ne počne profesionalno da obaveštava građane i da objavljuje istinite informacije, ukuljučujući i one povezane sa aferom prisluškivanja.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera