Oglasi

Poljski Vrhovni sud pozvao suce da se vrate na posao

Nakon odluke Suda EU-a svim sucima koji su zakonski prisiljeni na umirovljenje naređeno je da se vrate na svoja mjesta.
ECJ, SudSud EU-a Poljskoj je naredio da odmah povuče zakon kojim je snižena dob umirovljenja sudaca Vrhovnog sudaEPA

Predsjednik poljskoga Vrhovnog suda pozvao je suce da se vrate u najviši nacionalni sud, nakon što je sud Europske unije Poljskoj naredio da odmah povuče zakon kojim je snižena dob umirovljenja sudaca Vrhovnog suda. 

Svim sucima koji su zakonski prisiljeni na umirovljenje naređeno je da se vrate na svoja mjesta, rekla je predsjednica Vrhovnog suda Malgorzata Gersdorf u izjavi za javnost.

Nekoliko sudaca već se pojavilo na sudu u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik suda Michal Laskowski, prenosi Hina.

PiS tvrdi da rješava korupciju

Europska komisija je uputila Poljsku najvišem sudu Europske unije, tvrdeći kako je novi zakon, predstavljen u travnju, kršenje temeljnih europskih vrijednosti. 

Bruxelles i Varšava u sukobu su od kraja 2015. zbog zabrinutosti da reforme poljske konzervativne vlade stavljaju tamošnje pravosuđe pod pretjeran politički utjecaj. 

Mjera u pitanju spušta dob umirovljenja za suce Vrhovnog suda sa 70 na 65 godina, čime je umirovljen 21 sudac, uključujući Malgorzatu Gersdorf, prvu predsjednicu te institucije. 

Suci zahvaćeni reformom mogu od poljskog predsjednika zatražiti produženje svog mandata, no nema "jasnih kriterija" za tu odluku, niti pravne provjere, ustvrdila je Komisija. 

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi kako čisti sud od korumpiranih sudaca, no njezini protivnici je optužuju da pokušava ukloniti kritične glasove.

ECJ: Odmah suspendirati zakon

PiS smatra i da je pod europskim pravilima pravosuđe državno pitanje. 

"Poljska mora "odmah suspendirati" zakon o ranom umirovljenju i retroaktivno primijeniti tu odluku na suce Vrhovnog suda koje je zahvatio", priopćio je u petak ECJ. 

Sud sa sjedištem u Luxembourgu još mora presuditi je li poljska reforma kršenje europskih pravila, a taj proces mogao bi trajati tjednima ili mjesecima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.