Poljski premijer otkazao put u Izrael zbog izjave Netanyahua

Mateusz Morawiecki, Benjamin Netanyahu
Poljaci odbacuju sugestije da je njihova zemlja sarađivala s Hitlerom (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao je posjet Izraelu, nakon izjave izraelskog kolege Benjamina Netanyahua, koji je navodno optužio poljsku naciju za sudioništvo u holokaustu, rekao je dužnosnik poljske Vlade domaćim medijima.

Glasnogovornica Vlade Poljske Joanna Kopcinska potvrdila je za Reuters da Morawiecki neće prisustvovati summitu četiri zemlje srednjoistočne Europe u Jeruzalemu, već će to umjesto njega učiniti šef diplomacije Jacek Czaputowicz.

Ona je rekla da je Morawiecki telefonom o tome obavijestio izraelskog kolegu.

Kabinet Netanyahua priopćio je kako je njegov komentar pogrešno prenio list Jerusalem Post, koji je potom objavio i ispravljenu verziju.

Pozvali ambasadoricu na pojašnjenje

Izraelski dnevnik Haaretz prenio je citat premijera Netanyahua, koji je rekao: “Poljaci su surađivali s nacistima i ne znam je li itko ikad osuđen za takvu izjavu.”

Jerusalem Post prenio je Netanyahuovu izjavu tako da se činilo kao da je premijer sve Poljake optužio za suučesništvo, ali je list to poslije ispravio.

U petak su poljske vlasti pozvale izraelsku veleposlanicu Annu Azari da pojasni Netanyahuov komentar.

Ona je, kako je kazao ranije Morawiecki za agenciju PAP, rekla da je izraelski premijer mislio na pojedinačne slučaje kolaboracije Poljaka s nacistima.

Poljski premijer u nedjelju je izjavio da je pitanje odštete za dobra što su ih Židovima oteli nacisti “definitivno riješeno”, jasno odbacivši zahtjev Washingtona da se nastavi s rješavanjem toga bolnog pitanja preostalog iz Drugoga svjetskog rata.

Tijekom posjeta Poljskoj prošli tjedan, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je Poljsku na “usvajanje zakona koji bi svima onima koji su dobra izgubili u holokaustu omogućio odštetu”.

Ta je Pompeova izjava potaknula burne reakcije u Poljskoj.

Pitanje odštete definitivno riješeno

“Pitanje odštete američkim državljanima židovskog porijekla definitivno je riješeno. Zakonom o odšteti potpisanim 1960. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama to je pitanje riješeno te je Poljska oslobođena daljnje odgovornosti”, rekao je u nedjelju šef poljske Vlade za agenciju PAP.

“Moram ponovno jasno kazati: taj problem više ne postoji. Nema nikakve opasnosti za Poljsku, koja je također bila žrtva”, kazao je, dodavši da “Njemačka nikada nije ponudila odštetu Poljskoj zbog gubitaka koju je toj zemlji nanijela zločinačka politika Trećeg Reicha”.

Od pada komunizma 1989. godine Poljska nije uspjela riješiti vlastita pitanja odštete, posebno zamršena u toj državi zbog holokausta i zbog premještaja teritorija za oko 200 kilometara zapadnije nakon 1945. godine.

Dosad je započeto više projekata, no nijedan nije usvojen.

Izvor: Agencije