Poljski predsjednik upozorio na ruske ‘imperijalističke težnje’

Andrzej Duda je pozvao čelnike evropskih i drugih država da se suprotstave agresorima i ne popuštaju im (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je na povratak imperijalističkih težnji u Evropi, kritizirajući prije svega Rusiju.

“U posljednje vrijeme vidimo, uključujući i u Evropi, povratak imperijalističkih težnji, pokušaje nasilnih promjena granica, napade na države, zapljene teritorija”, rekao je on u nedjelju u govoru prigodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata.

Svečanosti su prisustvovali i američki potpredsjednik Mike Pence i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iako nije direktno spomenuo Rusiju, Duda je kao primjer imperijalističkih težnji naveo vojne operacije u Gruziji 2008. i u Ukrajini 2014. godine, koje su dovele do izmjene granica, piše AFP.

Sankcije i odlučne akcije

“Znate što se dogodilo 2008. godine u Gruziji i 2014. godine u Ukrajini do danas? Granice su pomaknute, okupacija, ratni zatvorenici, vojne provokacije”, istaknuo je on.

“Pozivam sve čelnike Evrope i svijeta, članice NATO-a i Evropske unije da izvuku lekciju iz te situacije”, dodao je Duda.

Pence, koji je u Varšavu stigao umjesto predsjednika Donalda Trumpa, koji je posjetu otkazao zbog uragana Dorian, rekao je da SAD podržava Ukrajinu u sukobu s Rusijom i njino pravo na teritorijalni integritet.

U razgovoru s ukrajinskom predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, kazao je da SAD podržava narod Ukrajine, “a posebno od 2014. godine zalažemo se snažno za teritorijalni integritet Ukrajine”.

Duda je pozvao čelnike evropskih i drugih država da se suprotstave agresorima i ne popuštaju im.

“Moraju postojati sankcije i odlučne akcije, mora biti jasno da će se svaka vojna agresija suočiti s odlučnom i snažnom reakcijom”, nastavio je poljski predsjednik.

“Zatvaranje očiju nije dobar recept za očuvanje mira. To je dobra metoda za poticanje agresivnih osoba, davanja zelenog svjetla za nove napade”, dodao je.

Pence je rekao da će SAD nastaviti tražiti od saveznika da ispune zajednička obećanja na polju obrane.

Putin nije pozvan u Varšavu

“Amerika i Poljska nastavit će stajati uz sve svoje saveznike za našu zajedničku obranu. Amerika i Poljska također će nastaviti pozivati svoje saveznike da održe obećanja koje smo dali jedni drugima.”

SAD uporno traži da članice NATO-a ulažu više u odbranu, kako bi se dostiglo obećanje iz 2014. godine o ulaganju od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan na svečanost u Varšavu, a poljski dužnosnici to su objasnili aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima i njihovim izborom da pozovu samo čelnike zemalja članica NATO-a, EU-a i Istočnog partnerstva, organizacija u kojima Rusija ne sudjeluje.

Izvor: Agencije