Poljski ambasador napadnut u Tel Avivu

Jedine riječi koje je ambasador Marek Magierowski razumio bile su „Poljak, Poljak“ (Ilustracija)

Ambasador Poljske u Izraelu Marek Magierowski izjavio je danas za izraelske medije da ga je jedan čovjek napao u utorak popodne na ulici u blizini Ambasade Poljske u Tel Avivu.

On je rekao da se nalazio izvan zgrade ambasade u Ulici Sutin kada ga je taj čovjek napao i vikao na njega, ali da nije povrijeđen, prenosi agencija Beta.

Jedine riječi koje je ambasador razumio bile su „Poljak, Poljak“.

On je uspio da fotografiše napadača i njegovo vozilo, te je  predao slike policiji.

Policija je jutros rekla da je uhapšen 65-godišnji stanovnik Herzliyje kraj Tel Aviva osumnjičen da je pljunuo ambasadora.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je napad na Twitteru označivši ga „rasističkim“ i  „ksenofobičnim“, upozorivši da „nasilje protiv diplamata ili bilo kojih drugih građana nikada ne bi trebalo tolerisati“.

Narušeni odnosi dvije zemlje

U kratkom saopštenju, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je izrazilo puno saosećanje sa poljskim izaslanikom i šok zbog incidenta.

Četrdesetosmogodišnji Magierowski, bivši novinar, počeo je diplomatsku karijeru 2015. godine kao podsekretar za vanjske poslove, a ambasador je postao 2018.

Odnosi Izraela i Poljske narušeni su u posljednjih nekoliko godina jer je pitanje poljskog saučesništva u holokastu postalo glavni kamen spoticanja u bilateralnim odnosima, nakon što je Vlada Poljske usvojila prošle godine zakon kojim se zabranjuje pripisivanje bilo kakve odgovornosti za genocid poljskoj naciji, navode izraelski mediji.

Ispitivanja javnog mnjenja koje je sprovela poljska ambasada u Tel Avivu ove godine pokazuju da jedan od dva Izraelca ima negativno mišljenje o Poljskoj iako velika većina vjeruje da su Poljaci također patili u rukama nacista.

Nedavno je Varšava otkazala posjetu izraelskih zvaničnika koji su namjeravali da postave pitanje restitucije jevrejske imovine otete za vrijeme holokausta za koje Poljska tvrdi da je zatvoreno.

Izvor: Agencije