Oglasi

Poljska upozorena: Bez nezavisnih sudova neće ostati u EU

Koern Lenaerts, predsjednik Evropskog suda pravde, poručio Poljskoj da ne može biti članica EU bez nezavisnog sudstva.
Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sistema koju Brisel kritikujeEPA - Ilustracija

Prvi evropski sudija upozorio je Poljsku zbog reforme sudstva rekavši kako u Evropskoj uniji nema mjesta za zemlju koja nema nezavisno sudstvo.

Koern Lenaerts, predsjednik Evropskog suda pravde (ECJ) dao je izjavu u Varšavi, nekoliko sedmica nakon što je donji dom poljskog parlamenta usvojio zakon koji omogućuje disciplinske mjere protiv sudaca koji kritiziraju reformu.

"Ne možete biti članica EU-a ako nemate nezavisne, nepristrane sudove", rekao je Lenaerts u raspravi na varšavskom univerzitetu.

Reforma nužna

Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sistema koju Brisel doživljava kao pokušaj da konzervativni nacionalisti na vlasti iz stranke Pravo i pravda (PiS) discipliniraju sudije.

U stranci kažu da je reforma nužna kako bi sudstvo bilo efikasnije.

Evropska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka zbog PiS-ovih reformi i slučaj uputila na Evropski sud pravde.

To najviše sudsko tijelo Evropske unije u novembru je presudilo da je Poljska prekršila evropsko pravo snižavanjem dobi za penzionisanje sudija i uvođenjem različite dobi za penzionisanje ženskih i muških sudija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.