Poljska: smanjenjem poreza i troškova do zaustavljanja rasta cijene struje

Morawiecki je pozvao državne proizvođače energije, među kojima su PGE, Enea, Energa i Tauron, da smanje cijene (EPA)

Poljska je vlada obećala smanjiti porezno opterećenje potrošačima energije i zatražila da se smanje cijene komunalnih usluga, u sklopu mjera namijenjenih zaustavljanju rasta cijena električne energije iduće godine, kada će se održati opći izbori u Poljskoj

Mjere koje je predložila vlada konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), pomoći će održati cijene energije u 2019, istovjetnima cijenama iz prve polovice 2018, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na novinskoj konferenciji emitiranoj na televiziji.

Cijene energije jako su porasle u Poljskoj ove godine, većinom zbog rastućih cijena uglja i troškova koji se plaćaju zbog emisije ugljikovog dioksida, budući da Poljska većinu svoje električne energije dobiva iz uglja.

“Kao rezultat klimatskih politika EU-a i grešaka naših prethodnika, postoje mehanizmi koji podižu cijene. Ali mi pokrećemo mehanizme koji će pomoći održanju stabilnih cijena”, dodao je Morawiecki.

Prema nacrtu zakona trošarina koju plaćaju svi korisnici električne energije bit će smanjena na 5 zlota (cca. 9 HRK) po megavat-satu (MWh), s prijašnjih 20 zlota.

Kompanije da smanje cijene

Morawiecki je pozvao državne proizvođače energije, među kojima su PGE, Enea, Energa i Tauron, da smanje cijene.

Kako bi pokrila trošak poreznog rasterećenja, vlada planira prodati dodatne emisijske kvote za ugljikov dioksid.

“Suma svih ovih pretpostavki će uzrokovati stabilne cijene na nivou cijena iz prve polovice 2018.”, rekao je Morawiecki.

Čelnik agencije za regulaciju energetskog tržišta, rekao je ranije ove godine da se više cijene energije moraju pokazati u većim računima domaćinstava, ali je ministar energetike rekao da se cijene neće mijenjati.

Očekivani rast cijena energije je potaknuo središnju banku Poljske da promijeni svoju procjenu o očekivanoj inflaciji te sada predviđa veću inflaciju.

Izvor: Agencije