Poljska: Ratna odšteta od Njemačke mogla bi dostići 850 milijardi dolara

Vlada Poljske ipak nije uputila direktan zahtjev Njemačkoj (EPA)

Varšava ima pravo tražiti od Njemačke odštetu, koja bi mogla iznositi 850 milijardi dolara za uništenu imovinu i ubijene tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u petak poljski političar zadužen za pitanja ratne odštete.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) oživjela je pitanje ratne odštete u vrijeme dok je izraelski političari optužuju da pokušava zataškati ulogu Poljaka u njemačkim ratnim zločinima protiv Jevreja za vrijeme rata.

Njemački pravni stručnjaci izjavili su prošle godine da Varšava nema pravo tražiti ratnu odštetu.

Vlada Poljske ipak nije uputila direktan zahtjev Njemačkoj jer bi to pitanje moglo dovesti do napetosti između dvije vlade Evropske unije, kažu analitičari. Njemačka je najveći poljski trgovinski partner, a Poljska je najveći primalac sredstava iz evropskih fondova.

Opravdan iznos

“Govorimo o vrlo velikim, ali opravdanim iznosima za ratne zločine, uništene gradove, izgubljeni demografski potencijal naše zemlje”, rekao je Arkadiusz Mularczyk, čelnik parlamentarnog odbora za reparaciju, za Polsat News.

Također je rekao da bi ratna odšteta od Njemačke mogla dostići 850 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao biti revidiran nakon što se naprave nove procjene kasnije ove godine.

Zastupnik PiS-a rekao je da Poljska nikad nije dobila ratnu odštetu od Njemačke.

Nacistička Njemačka, zajedno sa Sovjetskim savezom, napala je i okupirala Poljsku 1939. godine. Nacisti su ubili više od 3,2 miliona Jevreja koji su živjeli u Poljskoj.

Izvor: Agencije