Poljska protestira zbog Putinovih izjava o Drugom svjetskom ratu

Vladimir Putin
Putin je naveo primjer Izraela koji, kako je dodao, ne dozvoljava da se zaboravi Holokaust (EPA)

Poljska je pozvala ruskog veleposlanika prosvjedujući zbog izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina o uzrocima izbijanja Drugog svjetskog rata, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, prenosi agencija Hina.

“Spremni smo ruskim diplomatima objasniti činjenice, koliko god je potrebno da shvate da svijet nikada neće zaboraviti pravo značenje sporazuma Ribbentrop-Molotov”, napisao je na Twitteru Marcin Przydacz.

Putin je ranije ovoga mjeseca kritizirao rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj piše da je sporazum o nenapadanju između nacističke Njemačke i Rusije, nazvan prema diplomatima koji su ga 1939. potpisali u Moskvi, “otvorio put za izbijanje Drugog svjetskog rata”.

Putin: Sovjetski savez nije igrao ulogu u izbijanju rata

Putin je ustvrdio da Sovjetski Savez nije igrao nikakvu ulogu u izbijanju rata i dio krivnje pokušao je svaliti na Poljsku.

Ruski predsjednik je odbacio ocjene da je sovjetska Rusija 1939. godine napala Poljsku, tvrdeći da je intervenirala tek kada je Poljska izgubila kontrolu nad svojim teritorijem i oružanim snagama, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije