Poljska preispituje izbjegličke kvote

Nova desničarska Vlada Poljske zaprijetila je da će raskinuti sporazum prema kojem treba primiti 7.000 izbjeglica, prema kvotama Europske unije.

Do sada je ta zemlja primila mali broj kršćanskih izbjeglica iz Sirije, a nakon napada u Parizu, Vlada želi preispitati primanje muslimanskih izbjeglica.

S obzirom na to da su kršćani iz Damaska, bijeg u sigurnost iz Sirije za Adnana Saada, njegovu suprugu Nahlu i jednogodišnju Saru, nije bio put očajnika.

Kršćanska humanitarna organizacija prebacila ih je u Libanon, a poljsko veleposlanstvo im je dalo vizu, nakon čega su zrakoplovom došli u Poljsku.

Pitanje sigurnosti

Za manje od tri mjeseca Adnan je dobio osobnu iskaznicu i azil. Tako Europa tretira izbjeglice samo kada hoće.

“U zračnoj luci su nas dočekali iz Konzularnog odjela veleposlanstva i doveli nas ovdje. Također, dočekala nas je grupa svećenika gotovo iz cijele zemlje”, svjedoči Adnan.

No, nova Vlada ne želi proces pojednostaviti do te mjere. Nova, desničarska Vlada, pozvala je na preispitivanje plana prema kojem je Poljska dužna primiti 7.000 izbjeglica.

Napadi u Parizu promijenili su sve, kažu mnogi parlamentarci. Izbjeglice mogu biti teroristi.

“Sustav kvota je ugrožen. Kritiziraju nas jer se dvoumimo, ali što možemo. Solidariziramo se s izbjeglicama, ali ne želimo ugroziti našu sigurnost. Postavlja se pitanje da li formiranje islamskih zajednica jača ili slabi našu sigurnost”, kaže Tadeusz Cymanski, zastupnik Stranke prava i pravde.

Da Poljska neće poštovati plan raspoređivanja izbjeglica, postalo je jasno kada je novi premijer rekao da će s konferencija za novinare ukloniti zastavu EU-a.

Poljska, poput Mađarske, odbija se pokoriti željama Njemačke.

‘Prihvatljive’ izbjeglice

“Napadi u Parizu ojačali su stavove europskih desničarskih stranaka, koje tvrde da migranti mogu predstavljati opasnost. To znači da se plan raspoređivanja izbjeglica, koji nikada nije predstavljao neki poseban izraz europske solidarnosti, našao na udaru”, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee iz Varšave.

S druge strane, bivši poljski ministar za Europu, Rafal Trzaskowski, koji je utvrdio kvotu od 7.000 izbjeglica, kaže da će svaka osoba koja dođe na teritorij Poljske biti detaljno provjerena.

“Provjerit će ih europske sigurnosne agencije i naši stručnjaci u Italiji i Grčkoj, a potom i naše sigurnosne službe. Njihov identitet bit će provjeren i ukoliko se ne potvrdi, poljska Vlada može odbiti azil tim osobama”, kaže Trzaskowski.

Unatoč tome, određen broj izbjeglica došao je u Poljsku prošlog tjedna. Ukrajince poljskog porijekla iz ratom zahvaćenog Mariupolja, srdačno je primio premijer nakon što su prebačeni zrakoplovom.

Baš kao i sirijski kršćani, ovo su očigledno prihvatljive izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera