Poljska: Predsjednik Morawiecki priznao naciji da je lagao

Morawiecki je laž pred tokom kampanje pred oktobarske lokalne izbore (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki večeras je, po naređenju suda, na dvije televizije priznao da je lagao tokom kampanje pred oktobarske lokalne izbore da za vrijeme vladavine Građanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva, dok njegova sadašnja vlada izdvaja za to više nego prethodnici za osam godina na vlasti, prenosi Beta.

„Neistinite su informacije koje sam dao 15. septembra 2018. godine tokom predizbornog skupa stranke Pravo i Pravda da smo za godinu –  godinu i po dali veću sumu za lokalne puteve nego koalicija PO-PSL za osam godina“, saopštenje je Morawieckog, koje je emitovano večeras pred dnevnike privatne televizije TVN i državne TVP.info.

Opoziciona Građanska platforma tužila je premijera sudu po ubrzanom postupku za prekršaje tokom predizborne kampanje.

„Laži kojima se služe premijer Morawiecki i svi političari Prava i Pravde u kampanji, prešle su granice dobrog ukusa. Deformišu sadašnjicu i historiju“, kazao je lider opozicionih liberala iz PO Grzegorz Schetyna.

Klevete u Češkoj

Apelacioni sud jučer je presudio da premijer mora priznati naciji posredstvom malih ekrana da je lagao, međutim, da se ne mora izviniti, niti platiti odštetu u dobrotvorne svrhe, što je tražila opozicija.

Taj slučaj je privukao posebnu pažnju susjedne Češke gdje predsjednik Miloš Zeman odbija da se izvini, iako je na sudu potvrđeno da je oklevetao poznatog pokojnog češkog novinara Ferdinanda Peroutku, tvrdeći da je u jednom članku pred Drugi svjetski rat napisao da je Adolf Hitler džentlmen, mada takav članak ne postoji.

Izvor: Agencije