Poljska neće podržati Marakešku deklaraciju, Slovačka ima rezerve

Izbjeglice, Migranti
Njemačka je 2015. i 2016. primila najveći dio od preko milion izbjeglice koje su uglavnom iz Sirije (EPA)

Poljska Vlada objavila je da neće poduprijeti Marakešku deklaraciju, čime se pridružila sve većem broju uglavnom bivših komunističkih europskih zemalja koje ne prihvaćaju Globalni kompakt Ujedinjenih naroda o migraciji, među kojima, zasad, nije Slovačka, ali je iznijela zamjerke.

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, koji su u srpnju prihvatile 193 članice UN-a, osim Sjedinjenih Američkih Država, sadrži 23 cilja za zaštitu migranata, za njihovu integraciju u novim državama ili siguran povratak u domovinu.

Sastavljen nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata, od kojih mnogi bježe od rata ili siromaštva na Bliskom istoku i Africi, taj dokument nije pravno obvezujući, a trebao bi biti potvrđen u marokanskom gradu u prosincu, zbog čega se naziva i Marakeškom deklaracijom.

Protumigrantska retorika PiS-a

Poljska je u utorak objavila da neće poduprijeti dokument.

“On ne daje Poljskoj čvrsta jamstva da će imati pravo neovisno odlučiti o tome koga želi prihvatiti”, priopćila je poljska Vlada, kako prenosi Hina.

Otkako je sastavila Vladu 2015. godine, poljska stranka Pravo i pravda – PiS ne mijenja oštru protumigrantsku retoriku i već početkom studenoga premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će vjerojatno odbaciti sporazum.

Procjenjuje se da milijun migranta iz Ukrajine živi i radi u Poljskoj.

Mađarska, Češka i Bugarska već su odbacile sporazum, a Austrija je naznačila da ga neće poduprijeti. 

U Bratislavi je slovački premijer Peter Pellegrini objasnio da njegova zemlja nije spremna prihvatiti više migranata.

Lajčak prijeti izlaskom iz Vlade

“Nećemo prijeći našu crvenu liniju i ograničiti naš suverenitet u odlučivanju o prihvatu migranata”, rekao je nakon sastanka Pellegrini.

Njegov ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je nadzirao izradu Globalnog kompakta lani, tada na dužnosti predsjednika Opće skupštine UN-a, zaprijetio je izlaskom iz Vlade ako Slovačka odbaci sporazum.

“Populisti, ksenofobi i nacionalisti ‘kidnapirali’ su migrantsko pitanje”, rekao je Lajčak.

Poručio je premijeru Pellegriniju i njegovoj vladajućoj stranci Smer (ljevica) ako mu ne vjeruju “on u tom slučaju ne može biti ministar vanjskih poslova”.

Izvor: Agencije