Poljska nastavlja pravosudnu reformu usprkos odluci visokog suda

Vlada predsjednika Dude tvrdi kako su te promjene potrebne kako bi se poboljšala efikasnost sudova (EPA)

Poljski predsjednik u srijedu je imenovao 27 novih sudaca u Vrhovni sud u sklopu pravosudne reforme koju provodi vladajuća nacionalistička stranka i koja je pokrenula tužbu Evropske unije zbog navodnog kršenja vladavine prava.

Potez je proveden usprkos odluci visokog suda o odgodi imenovanja koja je donesena na preporuku aktuelnih sudaca prije no što je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) 2015. pobijedila na izborima, prenosi Hina.

Percipirana politizacija pravosuđa pokrenula je kritike Evropske unije, poljske liberalne i centrističke opozicije i grupa za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da država nazaduje prema autoritarizmu gotovo 30 godina nakon pada komunizma.

Kritičari tvrde da kroz nove mjere i promjenu kadra PiS praktički preuzima kontrolu nad cijelim pravosuđem, uključujući ustavni sud i tužitelje, te da glavne informativne programe državnih medija pretvara u propagandne alate.

‘Pravosudne reforme’

Vlada tvrdi kako su te promjene potrebne kako bi se poboljšala efikasnost sudova i oslobodila država od ostataka komunističke vladavine.

“Na ovaj način (imenovanjem novih sudaca) proveden je još jedan krug pravosudne reforme, veoma važan… onaj kojim se vraćaju temelji povjerenja u pravosuđe”, istaknuo je Pawel Mucha, zamjenik ureda predsjednika Andrzeja Dude.

Tijelo koje nadzire poljsko pravosuđe i koje predlaže imenovanje sudaca predsjedniku je do 2015. bilo sastavljeno većinom od sudaca koje su imenovali njihovi kolege, no sad ih biraju dužnosnici PiS-a.

PiS je ranije ove godine donio mjeru kojom je prisilno umirovio više od trećine sudaca u Vrhovnom sudu koji i potvrđuje rezultate izbora.

Izvor: Agencije