Poljska: Kaczynski obećao oštrije kazne za pedofile

Film, koji potpisuju braća Tomasz i Marek Sekielski, djelomice je snimljen skrivenom kamerom (EPA)

Čelnik poljske konzervativne vladajuće stranke obećao je oštrije kazne za zlostavljače djece u toj zemlji u kojoj je prikazivanje dokumentarnog filma o svećenicima pedofilima otvorilo novo ratište u izbornoj kampanji na teme religije i spolnosti. 

Film “Samo nemoj nikome reći” u kojem su prikazane žrtve suočene s vlastitim zlostavljačima, u 32 sata otkako je postavljen na Youtubeu imao je 5 miliona pregleda i zapalio je društvene mreže zbog načina na koji se Katolička crkva odnosila prema takvim slučajevima.

“Pripremili smo izmjene kaznenog zakona što znači da će zločin (zlostavljanja djece) biti vrlo oštro kažnjavan… možda i do 30 godina zatvora”, rekao je čelnik vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski. 

Prema važećem zakonu, spolno zlostavljanje djeteta mlađeg od 15 godina kažnjivo je kaznom do 12 godina zatvora. 

Zaštita tradicionalnih vrijednosti

Kaczynski je to rekao u vrijeme napetosti između liberala koji smatraju da Katolička crkva ima previše vlasti u Poljskoj i konzervativaca koji smatraju da je katolička vjera ključan element nacionalnog identiteta koji treba štititi. 

PiS vodi po anketama i uvrstio je zaštitu tradicionalnih vrijednosti u svoj program za evropske izbore 26. maja i za parlamentarne izbore ujesen.

“Da li zlostavljanje djece za koje je odgovoran malen broj svećenika daje pravo da se napadne cijela crkva, da se vrijeđaju katolici. Ne, to nije opravdanje”, rekao je Kaczynski u gradu Szczecniu,

Film, koji potpisuju braća Tomasz i Marek Sekielski, djelomice je snimljen skrivenom kamerom. Prikazuje ostarjele svećenike, a među njima je i Franciszek Cybula koji je bio kapelan bivšeg predsjednika Lecha Walese, pri susretu s ljudima koji su bili zlostavljani kao djeca.

Nekoliko svećenika koji su ispitivani u filmu, danas u vrlo poodmakloj dobi, traži oprost zbog svoga ponašanja i ponekad žrtvama nudi novac.

Film izazvao šok

Objavljen je osam mjeseci nakon igranog filma Kler koji je izazvao šok u katoličkoj Poljskoj od 38 miliona stanovnika jer razotkriva brojne grijehe svećenika, uključivo pedofiliju. 

Nadbiskup Vojciech Polak u snimljenoj izjavi navodi “Žalim za svaku ranu koju su nanijeli ljudi u samoj crkvi”.

Anna Frankowska iz humanitarne udruge “Ne bojte se” za podršku žrtvama rekla je da Katolička crkva u Poljskoj nije učinila konkretne korake da izvede svećenike pedofile pred sud.

Film Sekeielskog postavlja i pitanje izostanka reakcije poljskoga pape Ivana Pavla II. u vrijeme njegova dugog pontifikata, napominje agencija France presse.  

Izvor: Agencije