Oglasi

Poljska izlazi iz kreditnog aranžmana s MMF-om

Poljska će se povući iz aranžmana sklopljenog s Međunarodnim monetarnim fondom u okviru fleksibilne kreditne linije.
Poljska ekonomija u tako je dobroj situaciji da može izaći iz kreditne linije s MMF-omEPA - Arhiva

Poljska će se povući iz aranžmana sklopljenog s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u okviru fleksibilne kreditne linije (FCL) iz predostrožnosti vrijedne više milijardi dolara, saopćilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

"Izlazimo iz kreditne linije s MMF-om u vrijednosti 9,2 milijarde dolara. Poljska ekonomija u tako je dobroj situaciji da to možemo uraditi", napisao je poljski ministar finansija Mateusz Morawiecki na Twitteru, prenosi Tanjug.

Rekordan suficit

Poljska je ostvarila rekordan budžetski suficit od 1,36 milijardi dolara od januara do augusta, usljed snažnog povećanja prihoda od poreza na dodanu vrijednost, dok ekonomski rast iznosi gotovo četiri posto.

"Donio sam odluku da napustimo FCL nakon analize poreznih podataka, makroekonomskih parametara, procjene naše budžetske stabilnosti i deviznih rezervi", izjavio je Morawiecki.

Izvršni odbor MMF-a u januaru je odobrio dvogodišnji kreditni aranžman Poljskoj, čija je vrijednost iznosila 8,2 milijarde eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.