Poljska i SAD potpisali sporazum o sigurnosti mreže 5G

'Zbog nastojanja da se miješa u izbore širom Evrope i svijeta, sada je vrijeme za oprez u vezi s namjerama i akcijama koje preduzima Rusija', rekao je Pence (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki i potpredsjednik SAD-a Mike Pence potpisali su sporazum o sigurnosti 5G mreže u ponedjeljak, u jeku upozorenja Washingtona o korištenju kineskih opskrbljivača.

Izbor opskrbljivača postupak je koji “otvara kontroverze”, rekao je glasnogovornik vlade Piotr Mueller za mrežu TVP prije nego što je dogovor potpisan u Varšavi.

Poljska i SAD žele zajednički raditi na sigurnosti mreže 5G i zaštititi je od neovlaštenog pristupa, rekao je viši zvaničnik administracije prošle sedmice, prenosi Hina.

SAD je u maju stavio diva kineskog telekoma Huawei na crnu listu kompanija čiji su poslovni odnosi s američkim partnerima strogo kontrolirani.

Ta mjera odsjekla je Huaweiju glavne opskrbljivače softverima i komponentama, uključujući Google, Intel i Panasonic.

Mogućnost špijuniranja

SAD je zabrinut da bi tehnologija Huaweija korištena u 5G mrežama mogla biti korištena za špijunažu u korist kineske države.

Nakon njegovog nedavnog puta u Švedsku premijer Morawiecki izrazio je povjerenje da će Ericsson, švedski takmac Huaweiju, uskoro objaviti investiciju u 5G u Poljskoj.

Pence je u ponedjeljak pozvao na oprez prema Rusiji, optuživši je za okupaciju susjednih teritorija i korištenje prirodnih izvora za postizanje političkih ciljeva.

“Zbog nastojanja da se miješa u izbore širom Evrope i svijeta, sada je vrijeme za oprez u vezi s namjerama i akcijama koje preduzima Rusija”, rekao je Pence za vrijeme zajedničke konferencije s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. 

“Unatoč godinama pregovora, ruske snage još drže pod okupacijom velike dijelove Gruzije i Ukrajine”, rekao je Pence.  Moskva “nastoji podijeliti naš savez, sada svojim rezervama nafte i plina”, dodao je.

Izvor: Agencije