Poljska dijaspora pozvana u borbu protiv antipoljskog raspoloženja

Vlada Poljske ipak nije uputila direktan zahtjev Njemačkoj (EPA)

Predsjednik Senata Poljske pozvao je zemljake u inozemstvu da diplomatima u svojoj zemlji prijave “svako iskazivanje protivpoljskog raspoloženja”, u pismu koje su poljske ambasade počele slati širom svijeta.

Agencija France-Presse uvjerila se da je tekst preveden i objavljen na sajtu poljskih predstavništava u Parizu i Buenos Airesu, ali još ne u Washingtonu, Madridu i Tel Avivu.

Poziv predsjednika Senata Stanislawa Karczewskog, člana konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti u Poljskoj, događa se dok vlada napetost između Varšave, Izraela i Sjedinjenih Država zbog spornog zakona o holokaustu koji je Poljska donijela.

Varšava smatra da taj zakon treba onemogućiti da se Poljacima pripisuju zločini njemačkih nacista, a posebno da se u inozemstvu govori o “poljskim logorima smrti” kad se misli na nacističke logore na tlu okupirane Poljske.

No, Izrael i međunarodne jevrejske organizacije misle da se iza nekih dijelova tog teksta skriva pokušaj da se negira učešće nekih Poljaka u genocidu nad Jevrejima, pa i spriječe oni koji su preživjeli holokaust da iznesu svoja iskustva.

Sačuvati sjećanja

“Kao predsjednik Senata Republike Poljske, zadužen za brigu o interesima poljske dijaspore i Poljaka u inozemstvu”, piše Karczewski, “obraćam se mojim zemljacima u svijetu i molim ih da dokumentuju i prikupe sva svjedočanstva o strahotama i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Drugom svjetskom ratu.”

Od zaborava treba sačuvati sjećanja posljednjih svjedoka o “šteti nanesenoj Jevrejima, Poljacima, Romima i svim drugim žrtvama”.

“Molim vas da dokumentujete i prijavite svako iskazivanje protivpoljskog raspoloženja te publikacije i mišljenja koji bi bili uvredljivi za nas. Molim vas da naše ambasade, konzulate i počasne konzule obavijestite o svakoj izjavi koja dovodi u pitanje dobar glas Poljske”, dodaje.

Na kraju poziva poljsku dijasporu da organizuje predavanja, izložbe i susrete, pa i kampanje slanja pisama radi “djelotvornog pronošenja historijske istine”.

Izvor: Agencije