Poljska: Brisel nije nadležan za pravosudnu reformu

Evropska komisija je u subotu službeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme (EPA)

Ured poljskog predsjednika je ocijenio da Evropska komisija nije nadležna za pokretanje postupka protiv Poljske zbog njene pravosudne reforme.

“Komisija pokušava dokazati da je nadležna za pitanja za koja ona to nije”, rekao je Krzysztof Szczerski, šef kabineta predsjednika Andrzeja Dude za poljsku agenciju PAP.

“Svaki sljedeći korak znači da će troškovi biti sve viši za Komisiju i u određenom trenutku bit će neophodno krenuti unatrag”, dodao je.

Evropska komisija je u subotu službeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Brisel smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudija, a Varšavi je dala mjesec dana da se očituje.

Niz preporuka Poljskoj

Između ostaloga, sporna reforma daje ministru pravosuđa pravo da postavlja i otpušta predsjednike nižih sudova, a uvodi se i različita starost za penziju ženskih i muških sudija.

Organizacija sudova je u nadležnosti država članica i stoga je Komisijino pokretanje postupka bez osnova, rekao je poljski zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za evropske poslove Konrad Szymanski.

Komisija je također poslala niz preporuka Poljskoj, zabrinuta da bi ostale predviđene reforme mogle dodatno ugroziti vladavinu prava u zemlji.

Poljski predsjednik Duda potpisao je u utorak dva od četiri zakonska prijedloga.

Izvor: Agencije