Poljoprivrednici u Srbiji suočeni s novim nametima

Na gotovo milijun adresa građana Srbije stigao je zahtjev za plaćanje naknade za odvodnju, i to za dvije godine, s rokom otplate od 15 dana. Na taj namet građani Vojvodine su se još prije nekoliko godina žalili pokrajinskom ombudsmanu, ali se ništa nije promijenilo.

Al Jazeerina ekipa posjetila je poljoprivrednika Dragana Vukobrata, čija obitelj živi od ratarstva i povrtarstva. Ljeti njegovo imanje vrvi od radnika, no nije siguran da će tako biti i naredne godine.

“Pijaca nam je leti mrtva. Pogotovo u Kikindi, ljudima su pare izvučene iz džepa i kupuju na karticu. Ljudi su prestali da jedu”, žali se Vukobrat.

Istovremeno, mali proizvođači su na rubu prestanka proizvodnje. Za dva hektara i 20 ari zemlje Vukobratu je stigla naknada za odvodnju u ukupnom iznosu 60 eura za prethodne dvije godine.

“Naše su cene već 20 godina iste. Ne možemo, nemamo kalkulaciju kao ovi veliki. Oni imaju broj komada puta mala cena, oni uvek su dobri. A mi smo tu gde smo. Dovoljno da nešto kiksnemo, kao što se uvek dešava, i nema nas nigde. Čini mi se da je cilj da unište mala gazdinstva”, upozorava Vukobrat.

Iako je najviše građana kojima je visina naknade za odvodnju slična njegovoj, iznos tog nameta varira.

Uplate i do 1.000 eura

“Visina naknade za odvodnjavanje ne zavisi samo od veličine zemljišta, već i od mesta na kome se ono nalazi, kao i od njegovog kvaliteta, tako da na adrese građana Srbije ovih dana stižu zahtevi za uplatu od nekoliko desetina pa do 1.000 evra”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije pojašnjavaju: “Za poljoprivredno zemljište visina naknade zavisi od površine zemlje, katastarskog prihoda i kategorije zemljišta. Za visinu naknade na građevinskom, presudna je opština na kojoj se zemljište nalazi, na šta se dodaje katastarski prihod pomnožen sa 20”.

U Poreskoj upravi kažu da je 2014. godine, zbog velikih poplava koje su pogodile Srbiju, određeni broj jedinica lokalne samouprave bio oslobođen plaćanja naknade za tu godinu. Ostalima su računi za tu i prošlu godinu dostavljeni tek početkom 2015. godine, što je dovelo do toga da i ove godine stignu odjednom dva računa.

“Poreska uprava je utvrđivanje naknade za odvodnjavanje za 2015. odložila za 2016. godinu, imajući u vidu da bi obveznici u suprotnom dobili objedinjena rešenja za tri kalendarske godine, što bi ih u finansijskom smislu opteretilo”, odgovorili su iz Poreske uprave Srbije.

Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine se zbog naknade za odvodnju još prije pet godina žalila pokrajinskom ombudsmanu. On tada jeste utvrdio da način na koji se naknada izračunava može dovesti do proizvoljnih zaključaka i naložio da se taj postupak vodi jasno i precizno. No, naveo je da mišljenje ombudsmana obveznike ne oslobađa plaćanja.

Izvor: Al Jazeera