Poljoprivrednici traktorima blokirali Den Haag

Poljoprivrednici tvrde da su preduzeli značajne mjere da smanje emisije (EPA)

Policija u Den Haagu zatvorila je u srijedu centralni trg ispred parlamenta kako bi spriječila pristup poljoprivrednicima na traktorima koji protestiraju protiv, kako tvrde, pokušaja da ih okrive za veliko zagađenje u zemlji.

Hiljade poljoprivrednika traktorima su stigle u Den Haag u trećem velikom protestu posljednjih sedmica.

Putem su blokirali više od 375 kilometara cesta.

U Den Haagu su odbili poslušati nalog da protest ograniče na za to predviđene lokacije, dovezavši se u centar grada uprkos tome što su traktore trebali parkirati u predgrađima i autobusima stići do lokacije protesta.

Vlasti su ranije pozvale u pomoć i vojsku da postavi velika vozila na nekoliko cesta kako bi blokirala pristup sjedištu parlamenta, koji su poljoprivrednici naumili blokirati traktorima.

Uzgoj stoke vodeći uzrok zagađenja

Poljoprivrednici su počeli kampanju nakon što je u maju sud odlučio da Holandija krši evropska pravila za emisije plinova.

Uzgoj stoke vodeći je uzrok zagađenja dušikom, uz građevinarstvo i saobraćaj.

No, poljoprivrednici tvrde da su preduzeli značajne mjere da smanje emisije te da se potcjenjuje njihova uloga u proizvodnji hrane za zemlju.

Vlasti nisu najavile nikakve konkretne mjere protiv poljoprivrednika, ali je jedna politička stranka sugerirala da Holandija smanji broj grla stoke u uzgoju.

Holandski naučnici rekli su u srijedu da su emisije dušika u Holandiji po stanovniku daleko veće nego u Evropskoj uniji, čak četiri puta od evropskog prosjeka, a 61% toga potječe od poljoprivrede.

Izvor: Agencije