Poljoprivrednici se nadaju nastavku poticaja

Zakon o povoljnijem penzionisanju u Federaciji Bosne i Hercegovine, bez kojeg nema tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda, može utjecati i na poljoprivrednike koji zavise od državnih podsticaja.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić u Visokom je razgovarao sa Mustafom Ibiševićem, koji se vratio u BiH nakon 40 godina rada u Libiji.

Kupio je stado ovaca i zasadio stotine voćki, te odlučio da će se ostatak života baviti poljoprivredom.

“Mustafa Ibišević ima oko 100 koza, ali pokretanje ovog biznisa bilo bi znatno teže da Mustafa nije dobio poticaj od kantonalne vlasti”, izvijestio je Karčić.

”Bio bih slabiji da nisam ima poticaj od države i moram vam kazati da su mi na taj način uštedili sredstava za mnogo drugih stvari koje su neophodne u ovom poslu”, kaže  Ibišević.

Potrebne reforme

Samo ove godine, poticaj za poljiprivredu u Federaciji BIH trebao bi iznositi oko 34 miliona eura.

Ali, ako se ne isplati naredna tranša novca iz MMF-a, neće biti ni poticaja. To brine predstavnike poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini.

”Kad je riječ o budžetima oba entiteta, oni su u lošoj poziciji. I njihova konstrukcija ovisi u ovoj tranši MMF-a”, kaže Sead Jeleć iz Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

A, naredne tranše neće biti ako se ne usvoji Zakon o povoljnijem penzionisanju u FBiH.

Nedostatak te tranše pogodit će one najranjivije, smatra Fikret Čaušević sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

”Pa nije to teško zaključiti – socijalno najugroženije kategorije stanovništa – dakle, one kategorije koje svoja primanja baziraju na socijalnim primanjima”, ističe on.

Predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan smatra kako je za fiskalnu stabilnost BiH bitno da nastavi sa reformama.

”Veoma je važno za finansijsku stabilnost ove zemlje da nastavi sa svojim sjajnim pokazateljima u sklopu MMF-ovog programa i da nastavi sa neophodnim reformama.” 

Za poljoprivrednike kao što je Mustafa Ibišević, neisplaćivanje naredne tranše znači da će ove godine morati odvojiti mnogo više iz svog džepa da pokrije troškove farme.

Izvor: Al Jazeera