Oglasi

Poljoprivrednici regije žele zajedno na svjetsko tržište

Jedan od ciljeva poljoprivrednika regije je zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.
Potrebna je bolja saradnja poljoprivrednika regije, zaključeno je u Novom SaduAP - Arhiva

Za razvoj agrobiznisa u regiji potrebna je bolja saradnja - tako je zaključena druga agrobiznis konferencija u Novom Sadu, na kojoj su sudjelovali predstavnici najvećih poljoprivrednih kompanija iz Srbije i Hrvatske.

Jedan od ciljeva je i zajednički izlazak na tržišta Kine, Rusije i Bliskog istoka.

Na konferenciji "Preko polja do Evrope", koja se održava u okviru novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, razgovaralo se i o pripremi Srbije za korištenje pretpristupnih fondova u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Predstavnici Hrvatskog ministarstva poljoprivrede su podijelili svoja iskustva sa kolegama iz Srbije.

Jačanje saradnje

"Hrvati su stigli tamo gde mi sada kročimo i želimo što pre da stignemo i dobro je da napravimo jednu saradnju mnogo čvršću nego što je bila jer u interesu je i njima i nama dobra regionalna povezanost, saradnja na raznim projektima koji se finansiraju iz fonda EU", rekla je ministrica poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić kazao je: "Ja bih rekao da vi imate prednost u malini, dodajući da mi imamo prednost u mandarini. Naša prednost u ovom trenutku ne može biti količina. Naša prednost mogu biti specifični proizvodi. Naša prednost mogu biti zemljopisno zaštićeni proizvodi koje imamo. Naša prednost može biti turizam".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.