Poljoprivrednici iz RS-a prijete protestima

Bh. proizvođači predlažu uvođenje reciprociteta u bescarinskoj razmjeni s EU (Getty Images)

Poljoprivrednici u bh. entitetu Republika Srpska zaprijetili su i protestima kako bi zaštitili domaću proizvodnju koju će, tvrde, ugroziti liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima između BiH i Evropske unije, a do koje će dovesti adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

“Nestaće poljoprivreda u BiH ukoliko dođe do ove promjene SSP-a, kojom se Hrvatskoj dozvoljava tradicionalna trgovina s BiH, a koja nije predviđena nijednim aktom EU i Svjetske trgovinske organizacije. To znači da ova zemlja može sve da izvozi u BiH bez carina”, upozorio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac.

Predlaže uvođenje reciprociteta u bescarinskoj razmjeni u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja podrazumijevaju ravnopravnost.

“Spremni smo ići pred Predsjedništvo BiH i da, ako treba, branimo ovu zemlju i krvlju, ali sada zajedno – Bošnjaci, Srbi i Hrvati od političara, jer je u pitanju podanička politika iz Sarajeva”, ustvrdio je Usorac.

Optužio je vlasti na nivou BiH da ne štite domaću proizvodnju.

“Na jednoj strani imamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara, a na drugoj vlade Republike Srpske i Federacije BiH i narod, što govori da Predsjedništvo i Vijeće ministara imaju podaničku politiku i žele da se dodvore EU koja se raspada”, naveo je Usorac.

EU smiruje situaciju

I predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže da se voćari ne mogu složiti s predloženim izmjenama SSP-a te da voće iz BiH ne može biti konkurentno na evropskom tržištu s postojećom skupom proizvodnjom, kao i malim subvencijama za izvoz u odnosu na EU.

S druge strane, šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom rekao je ranije kako ima pozitivna očekivanja kada je riječ o razgovorima o adaptaciji SSP-a te da je riječ o standardnoj proceduri koja se sprovodi pri pridruživanju nove zemlje. Podsjetio je i da je taj dio Srbija završila.

Kaže da je svjestan da su neki, poput poljoprivrednika, zabrinuti, ali da ta zabrinutost u pojedinim slučajevima nije opravdana i rezultat je pogrešnog informisanja, dok pitanja u vezi s kojima je zabrinutost opravdana treba da budu razmatrana.

Vigemark je naglasio važnost postojanja strategija na nivou BiH da bi EU mogla pomoći sektoru poljoprivrede ili drugom sektoru koji ima poljoprivrednu komponentu. 

Izvor: Agencije