Poljoprivrednici blokirani kod Pančeva

Kolonu nezadovoljnih poljoprivrednika koji su jutros krenuli prema Beogradu iz Vojvodine, oko podneva je zaustavila policija ispred jedne raskrsnice na novom pančevačkom putu.

Predsjednik Udruženja „Pančevački ratari“ Jovan Negovan potvrdio je novinarima da je policija ispred raskrsnice zaustavila kolonu od nekoliko desetina traktora.

„Za sada čekamo dalji razvoj događaja“, rekao je Negovan.

Traktori su parkirani sa strane, pa se saobraćaj odvija nesmetano, no na mjestu događaja prisutne su i brojne policijske snage.

Kolona nezadovoljnih krenula jutros

Poljoprivrednici iz okoline Pančeva i Alibunara u Južnom Banatu, koji su nezadovoljni otkupnim cijenama poljoprivrednih proizvoda, krenuli su jutros sa nekih 150 traktora prema Pančevu i Beogradu.

Osim protestne vožnje, kojom žele da upozore vlasti na teško stanje u kojem se nalazi srpska poljoprivreda, najavili su i blokade uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji, kao i preduzeća Graneksport u Pančevu, koji se bavi trgovinom kukuruzom.

Prethodno su nezadovoljni poljoprivrednici iz Južnog Banata i Srema formulisali pet zahtjeva koje će predati u Vladi Srbije.

Predsjednik Udruženja Pančevački ratari Jovan Negovan nije želio da precizira zahtjeve poljoprivrednika, navodeći da će ih predočiti premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću.

Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cijenama pšenice i kukuruza, a najviše ih „žulja“ otkupna cijena suncokreta za koju tvrde da iznosi „nula“, jer još nije poznata, iako je žetva te kulture uveliko počela.

Za kilogram suncokreta – 40 eurocenti

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika saopštio je da traži da otkupne cijene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regionu, tačnije u Budimpešti, a da otkupna cijena za suncokret bude 45 dinara za kilogram, što je oko 40 eurocenti.

Zahtijevaju i rješavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na djelu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača – uljara o otkupnim cijenama.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je juče da to Ministarstvo želi da se uključi u rješavanje problema sa otkupnim cijenama suncokreta, ali su proizvođači i prerađivači ti koji moraju da nađu zajednički jezik.

„Iako država ne određuje cene, niti utiče na tržište i aktuelnu cenu suncokreta, trenutno je problem u najavi i želimo da se uključimo i da kao medijator pomognemo da se potencijalni problem reši ili da do njega ni ne dođe, a pogotovo ne u vidu protesta“, rekao je Golubović nakon sastanka sa predstavnicima uljara Srbije.

U pančevačkoj policiji su potvrdili da neće dozvoliti da budu blokirani magistralni pravci prema Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije