Poljoprivredni uspjeh povratnika u Kozarac

Turska Vlada ove godine odobrila je 100 miliona eura za pomaganje održivog povratka širom Bosne i Hercegovine, a do sada je iskorišteno 30 posto kredita.

Kako iz Kozarca javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić, Jusuf Arifagić je jedan od povratnika koji je dobio kredit i uspješno ga uložio.

Uredne ulice norveških gradova Arifagić je zamijenio bosanskim makadamom.

U Norveškoj je imao uspješne firme, državljanstvo, porodicu, ali je odlučio ostaviti sve i vratiti se u rodni Kozarac.

”Želio sam da donesem nešto novo u ovaj grad i u okviru svojih mogućnosti pokušam stvoriti određen broj radnih mjesta, jednostavno radi povratnika Kozarčana, radi održivog povratka i radi doprinosa mjestu u kojem sam rođen’, kaže on.

Moderna farma

Arifagić dva puta godišnje obrađuje 1.500 dunuma zemlje. Prvo sije stočni grašak, zatim kukuruz, a sve to koristi za prehranu 600 krava, koje će stići naredne godine.

Ponosno pokazuje najnoviji projekat – farmu za uzgoj crvenog norveškog goveda – poznatog po svom visoko kvalitetnom mlijeku.

Arifagić je uložio vlastita sredstva u taj projekat, a dobio vjetar u leđa pomoću turske kreditne linije od blizu milion eura.

Užurbani radovi trebali bi biti gotovi do maja.

Arifagić je nabavio gumene prostirke na betonu za manji napor pri kretanju krava, visokokvalitetne madrace i automatizirane ventilatore koji će održavati optimalnu temperaturu za proizvodnju maksimalne količine mlijeka.

Arifagić je zaposlio više od 20 radnika, većinom povratnika, ali i pripadnika manjinskih zajednica.

Stevo, pripadnik ukrajinske manjine u Kozarcu, kaže da tri Ukrajinca rade u Arifagićevoj firmi – on, njegov sin i komšija.

Veliki planovi

Na Arifagićevoj savremenoj farmi, otpad će biti sveden na minumim. Primjera radi, kravlji izmet bit će korišten za proizvodnju biogasa, izvještava Karčić.

”Biće integrisan tako što će otpadni materijal iz štala, amonijak i ostalo, u biogasu se prerađivati i davati nam električnu i toplotnu energiju, što će nam dati mnoge uštede”, pojašnjava Fatima, povratnica i računovođa u firmi.

Brojni povratnici već su imali koristi od kreditne linije Republike Turske, kaže Edin Ramić iz kabineta člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Postoje dva bitna uvjeta – jedan je da je to zaista povratnik u Republici Srpskoj i Federaciji. Radi se o podršci manjinskom povratku na području BiH”, kaže Ramić, te dodaje da je drugi uvjet da je povratnik kreditno sposoban.

Arifagić je te uvjete ispunio, a kad priča o budućnosti, ističe velike planove – želi izgraditi dodatne farme, srednju poljoprivrednu školu i zaposliti veći broj ljudi.

Izvor: Al Jazeera