Poljaci žele američku vojnu bazu, ali ne da je oni plate

Vojska, Vojnici
Svega 33,2 posto Poljaka nema ništa protiv toga da Poljska finansir infrastrukturu i izgradnju baze (EPA)

Poljaci, prema najnovijim anketama, podržavaju napore svojih vlasti da Poljska dobije stalnu američku vojnu bazu, ali ne i da njezinu izgradnju plati Poljska te ne bi voljeli da se zove “Fort Trump”, kako je, pola u šali, predložio poljski predsednik Andrzej Duda tijekom posjeta Washingtonu.

Novu stalnu američku bazu u Poljskoj, koju bi poljska Vlada željela što bliže granicama s Rusijom, dok SAD prednost daje središnjim dijelovima zemlje, podržava 57 posto Poljaka, dok je svega 23,7 posto protiv, pokazala je najnovija anketa instituta IBRIS za poljski dnevnik Žečpospolita.

Iako američka baza ima veliku podršku, posebno među mladima do 29 godina, gdje je za nju čak 70 posto anketiranih, Poljaci ne bi htjeli da se gradi od njihovog novca, već da je plate Amerikanci, prenosi Beta.

Samo 11,5 posto za ‘Fort Trump’

Svega 33,2 posto Poljaka nema ništa protiv toga da Poljska financira, procjenjuje se s blizu dvije milijarde dolara, infrastrukturu i izgradnju baze, dok bi SAD, prema zamislima poljske konzervativne Vlade stranke Pravo i Pravda, funkcioniranje baze financirao dalje sam.

Na odbijanje je naišla i ideja predsednika Dude da se baza nazove ‘Fort Trump’, jer ime sadašnjeg predsjednika SAD-a pristaje dati bazi svega 11,5 posto anketiranih.

Poljski dužnosnici očekuju da bi, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump, tijekom posjeta predsjednika Dude Washingtonu, dao političku podršku otvaranju vojne baze u Poljskoj, odluka mogla biti donesena u proljeće i nadaju se pozitivnom ishodu.

Mattis: Procjenjuje se prijedlog

Američki Kongres je dao zadaću američkom ministru obrane da najkasnije do 1. ožujka iduće godine pripremi izvješće je li takva baza uopće izvodljiva i opravdana.

Američki ministar obrane James Mattis krajem rujna je izjavio da odluke o bazi u Poljskoj nema te da se trenutačno tek procjenjuje prijedlog Poljske i kakav uopće ima potencijal.

Predsjednik Duda ocijenio je za poljske medije početkom mjeseca da se na istok nakon 1999. godine širio samo NATO, a da je sada došao trenutak da se proširi i faktički zona sigurnosti, jer su, po njegovim riječima, američke vojne baze u Europi, kakvu Poljska od SAD-a traži, pokazale da su uvek stabilizirajući faktor i jamac sigurnosti.

Izvor: Agencije