Oglasi

Poljaci za vojnu podršku baltičkim zemljama

Više od 70 posto Poljaka za intervenciju poljske vojske u slučaju napada, solidarnost vjerovatno porasla zbog Krima i Ukrajine.
Poljska, Vojska, Vojnici, RaketeSamo 30 posto odraslih namjerava se uključiti u oružane, paravojne ili sanitarne snage u slučaju napada na PoljskuEPA - Ilustracija

Više od 70 posto Poljaka smatra da bi njihova vojska trebala podržati Litvu, Latviju i Estoniju kad bi jedna od tih zemalja bila napadnuta, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak objavio privatni institut Ibris.

Ta velika solidarnost porasla je, kako se čini, zbog politike Rusije, koja je pripojila Krim, i separatističkog sukoba u Ukrajini.

U ožujku 2015. godine isto mišljenje iznijelo je 63 posto ispitanika.

Međutim, samo 30 posto odraslih Poljaka namjerava se uključiti u oružane, paravojne ili sanitarne snage u slučaju napada na Poljsku, pokazala je telefonska anketa, provedena u rujnu među 1.100 osoba.

Napad na cijeli Savez

Ukupno 44 posto ih je spremno žrtvovati život ili zdravlje za domovinu, ako to situacija zahtijeva.

Svaki četvrti Poljak pristao bi žrtvovati dom ili veliku svotu novaca, ali samo tri posto riskiralo bi život ili zdravlje svojih bližnjih, prenosi Hina.

Poljska i tri baltičke zemlje pripadaju NATO-u i napad na jednu od njih automatski se mora smatrati napadom na cijeli Savez.

Konzervativna stranka na vlasti u Poljskoj "Pravo i pravda" nastoji ojačati patriotski duh i pripadnost poljskoj vojnoj tradiciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.