Politika usporila ekonomiju Makedonije

Politička kriza usporila je i makedonsku ekonomiju. Nema sektora u zemlji na koji ne utječe. Poslovni ljudi se nadaju da će izbori u decembru stabilizirati zemlju i vratiti učinkovitost institucija.

Druga smjena u magacinu “Dauti Komerc” u skopskoj opštini Saraj. Radi se intenzivno. Ali, vlasnik priznaje da posao ne ide glatko kao prije političke krize.     

„Osjećamo to posljednjih šest, sedam mjeseci. Usporena je efikasnost institucija. Bavimo se uvozom, izvozom i distribucijom robe široke potrošnje. Sve je povezano s radom državnih institucija“, rekao je Xhemail Dauti, privrednik.

Niko nema tačan odgovor na to koliko Makedonija gubi zbog političke krize, koja je bila razlog da agencija Fič u avgustu smanji kreditni rejting iz BB+ na BB. Privrednici kažu da kriza koči rast ekonomije i negativno utiče na potencijalne investitore.

„Krajem 2015. godine rekli smo da rast neće biti veći od dva posto, ali realno se vidi da u prva dva kvartala imate 2,2 posto. Do kraja godine bit će još manji. Realno, industrija ima rast od 5,1 posto, ali u velikoj mjeri je pogoršana likvidnost kompanija, više od 40 posto njih se žali da ne mogu naplatiti dugove od države“, kazao je Milaim Ameti, iz Tržišne komore sjeverozapadne Makedonije.

Propuštenih 300 miliona eura

Makedonija je od početka političke krize propustila da iskoristi gotovo 300 miliona eura nepovratnih sredstava iz evropskih fondova.

„Paralelno imamo enormno zaduživanje države, novac koji se ne troši uvijek produktivno, novac koji se treba vratiti s kamatama. Ovdje imamo novac koji je nepovratan, direktan, praktično investicija u evropsku budućnost države, ali se propušta zbog neodgovornog odnosa institucija i zato što nema mogućnosti manipulacija“, rekao je Bojan Maričić, i Makedonskog centra za evropsko obrazovanje.

Narodna banka Makedonije je saopštila da se ekonomska situacija stabilizuje. Ali da i dalje postoji neizvjesnost zbog političkih dešavanja. Rješenje svi vide 11-tog decembra.

„Da se izbori završe, da se formira stabilna vlada koja će preuzeti odgovornost i raditi na ekonomskoj politici na nacionalnom nivou“, kazao je Dauti.

Dok se biznismenima žuri da se dođe do rješenja, politički proces ide sporo. Realne su i dileme da li će izbori pokrenuti i ekonomiju. 

Izvor: Al Jazeera