‘Politika’ u milionskim dugovima i pred gašenjem

Preduzeće Politika AD iz Beograda u predstečajnom je postupku. Njen većinski vlasnik je država. Politika AD je vlasnik 50 posto kapitala u firmi Politika novine i magazini, koja izdaje najstariji list na Balkanu. Bankrot majke firme značio bi neizvjesnu sudbinu za list Politika. Uprava Politike AD ocjenjuje kako postoji spremnost države da se list osnovan 1904. godine sačuva.

U najvećoj štampariji u Srbiji se štampaju Politikin Zabavnik, Bazar, Enigmatika i drugi brendovi Politike. Štampa se i uslužno, i sve to modernim mašinama.

“Ima dosta posla. Osim kvaliteta i kvantiteta, mi nastavljamo uspešno da radimo i da poslujemo kao do sada”, navodi Zoran Kosanović, direktor štamparije Politike AD.

Nova medijska strategija

Ali, vlasnik štamparije, preduzeće Politika AD, na korak je od bankrota zbog duga od 33 miliona eura nastalog decenijama. Odlukom Privrednog suda u Beogradu, uveden je stečajni upravnik i zabranjena prodaja imovine. Uprava preduzeća je sastavila plan reorganizacije, što je slamka spasa za Politiku AD.

“To je predstečajni postupak koji je, ustvari, pravni način da se reši pitanje i održi, pre svega, Politika, kako bi se sanirali dugovi iz prošlosti. Najveći dugovi su prema Komercijalnoj banci, i prema samoj državi Srbiji, to je postupak koji bi trebalo da se završi srećno po Politiku“, rekao je Zefirino Grasi, generalni direktor Politike AD.

Većinski vlasnik Politike AD je država sa 31 posto, zatim državni akcionarski fond sa 21 posto, preduzeće Elektroprivreda Srbije sa 12 posto te druge državne kompanije.

“Država prvo mora da usvoji novu medijsku strategiju, u kojoj će jasno biti naznačeno koji su interesi države kada je reč o medijima”, kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

“Po toj sadašnjoj medijskoj strategiji, država bi trebalo da izađe iz svih štampanih medija. Država će sigurno naći način da se ona sačuva, izlazila država iz vlasništva ili ostajala u vlasništvu. Mislim da je to suština. Ne verujem da će Politika ići na doboš”, navodi Grasi.

List Politika izdaje firma Politika novine i magazini. Pedeset posto vlasništva u njoj ima Politika AD, a drugu polovinu sporna firma East Media Group, koja je izbrisana iz registra u Moskvi.

Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije u ostavci, kaže da East Media Group od privatizacije Politike prate tajnoviti i netransparentni ugovori, sumnja u korupciju, pranje novca i vlasničke veze bliske vlasti Borisa Tadića. Za to postoje, kako kaže, posredni dokazi.

Ročište o stečaju u februaru

“Sve to zajedno, po meni, je dovoljno da tužilaštvo otvori istragu i da utvrdi sve šta se dešavalo u vezi Politike. Savet za borbu protiv korupcije nema ta ovlašćenja, ali u svojim izveštajima mislim da je dovoljno tema otvorio da tužilaštvo uzme stvar u svoje ruke”, rekla je Miroslava Milenović.

Ročište o stečaju Politke AD zakazano je za 23. februar. Tada će biti poznata konačna sudbina preduzeća, ali i samog lista Politika.

Politika je osnovana 1904. godine. List je danas najpoznatiji brend u štampanim medijima. Zbog toga je svaka vlast u Srbiji želela kontrolu nad Politikom, a tako nešto verovatno će i nadalje ostati”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera