Politika prekinula nastavu za studente

Studentima Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu prekinuto je izvođenje nastave iz kliničkih predmeta na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu.

Odluku o obustavi donijelo je Nastavno-znanstveno vijeće Medicinskog fakulteta, čiji profesori izvode nastavu, a ujedno rade u Kliničkom centru.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kaže da je odluka jednostrana.

Objašnjava kako je Univerzitet prešao na trezorsko poslovanje, pa plaćanje izvođenja nastave neće ići kao dosad, po ugovoru između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra, nego Univerziteta i Kliničkog centra.

Rektor: To je i političko pitanje

Rektor tvrdi da problem predstavlja i političko pitanje.

“To je pokušaj da se politika nametne kao mehanizam i instrument ucjene Univerziteta u narušavanju njegove autonomije i akademskih sloboda. Oni su ušli u ozbiljnu avanturu i ja upozoravam danima da je na Medicinskom fakultetu anarhija na sceni. Nema pravo vijeće jednog fakulteta da prekine održavanje nastave na drugim fakultetima. Ministrica obrazovanja treba da predloži Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo kako da riješi pitanje na Medicinskom fakultetu”, kaže Škrijelj.

Ministrica i premijer bez komentara

Ministrica obrazovanja Zineta Bogunić, kao ni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nisu bili spremni razgovarati o tom pitanju.

Predsjedvajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kaže da su potrebne izmjene Zakona o visokom obrazovanju kako se ne bi događale takve situacije:

“U dijelu u kojem će Nastavno-naučno vijeće činiti ljudi koji su u radnopravnom statusu na tom fakultetu, a ne većina kliničara s Kliničkog centra. To je razlog zbog kojeg smo se razišli ministrica i ja i sada je na njoj da riješi ovaj problem”, rekao je Konaković.

Izvor: Al Jazeera