Politika koči gradnju dijela dječije bolnice

Dječija bolnica Srebrnjak u Zagrebu jedna je od najpoznatijih ustanova u Hrvatskoj za liječenje alergija i astmi.

Iz fondova Evropske unije odobreno joj je čak 58 miliona eura da u blizini postojećeg sagradi novi bolničko-istraživački centar.

Međutim, direktor optužuje politiku da je zakočila cijeli projekt.

Svaki dan ljekari i medicinske sestre u bolnici Srebrnjak imaju pune ruke posla.

“Vidite i sami kolike su gužve, mi smo i prošle godine dole se vodili u dnevnoj bolnici. Djeca su najbitnija stvarno, i tu dolaze iz svih krajeva, ne samo baš iz Zagreba“, tvrdi Katarina Večaj.

“Ovom centru gravitira cijela Hrvatska, i vjerojatno i šire. Potreban je, stvarno je velika gužva, oni su preopterećeni, i svima nama bi bilo lakše da imamo više prostora“, kaže Marija Čičin Ćoran iz Splita.

Evropska unija odobrila 58 miliona eura

Direktor zato u blizini pokušava izgraditi novi bolničko-istraživački centar s dodatnom dječijom bolnicom, za koji mu je Evropska unija već odobrila 58 miliona eura.

Sve dozvole je dobio, ali ne i pristanak Ministarstva zdravlja. Kaže, projekt svjesno koče pod izlikom da je prerastrošan.

“Ako su neovisni recenzenti i konzultanti izvana to sve na neki način blagoslovili, Europa hoće investirati tih 60 milijuna eura, i mi želimo smanjiti. Kome smanjiti? Smanjit ćemo djeci, opremi, smanjit ćemo nivo izvrsnosti nekih stvari, a kome ćemo uštedjet novac, Europskoj uniji.  Ja ne znam za koga uopće te ekipe na određen način rade“, istakao je direktor bolnice Boro Nogalo.

Ministar objašnjava da čeka mišljenja Zavoda za zdravstveno osiguranje, Medicinskog fakulteta i ljekarske komore.

“Nama je svima cilj da projekt ide dalje, ali da ide dalje na način koji će bit održiv. Ono što mi ne smijemo zapravo u Hrvatskoj doživljavati  nisu sredstva Europske unije vreća bez dna, pa sad mi zagrabimo u to i eto. Hrvatska treba plaćati održavanje tih projekata i to je izrazito važno“, tvrdi Dario Nakić, ministar zdravlja Hrvatske.

Skromniju verziju bolnice koju traži vlast, na Srebrnjaku ne prihvaćaju. Podsjećaju da su saglasnost za gradnju dala dvojica prošlih ministara zdravlja. No, Brisel je tražio da ga po dolasku odobri i aktuelna vlast.

“Svi se kunemo u djecu i njihova prava, kunemo se u demografiju. E pa idemo se ovdje sad iskazati“, kaže Nogalo.

Odnosi politike i struke

“U novoj nekakvoj mreži konstrukcije bolnica, mi nemamo namjeru raditi šest operacijskih dvorana tamo gdje imate jednog dječjeg kirurga“, zaključio je ministar Nakić.

Novi kompleks trebao bi imati 18 hiljada kvadrata, pa i apartmane za roditelje.

“Na mjestu gdje bi se trebala izgraditi prva energetski samoodrživa, tzv. Zelena bolnica u Hrvatskoj, pa i u regiji  i dalje stoji samo zelena šuma, iako je novac osiguran. Nešto što teško mogu razumjeti čak i zaposlenici Srebrnjaka, a kamoli stotine malih pacijenata“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivan Vrdoljak.

Djeca se tako nastavljaju liječiti u postojećoj zgradi, sve dok se ne zaliječe odnosi politike i struke.

Izvor: Al Jazeera