Politika koči dolazak tehnoloških giganata u BiH

Vandy Liu se nada da će tokom 2019. godine u BiH zaživjeti 4G mreže (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja modernog svijeta koja još nema mobilnu mrežu četvrte generacije. Nedostupna je LTE (Long Term Evolution), poznatija kao 4G, čime se građani uskraćeni za veće brzine pristupa internetu, koje nudi aktuelna 3G mreža, a kompanije ne mogu pružati usluge koje bi im veći kapacitet i propusnost omogućio.

To je i jedan od razloga što je upitan dolazak kineskog telekomunikacijskog giganta ZTE-a na tržište u većem obimu, jer, kako kažu, kako nuditi uređaje koji se ne mogu koristiti.

ZTE, najveća kompanija za razvoj infrastrukture 5G mreža (superbrzi mobilni internet) u Kini, na Mobile World Congressu u Barceloni je predstavila svoje najnovije mobilne telefone i druge korisničke uređaje koji koriste ovu naprednu mrežu, a za Al Jazeeru su kazali da planiraju veće prisustvo u Bosni Hercegovini, za koji smatraju da bi trebala doživjeti pravi procvat, kada su telekomunikacije u pitanju.

5G modeli u Hrvatskoj

I Hrvatska se priprema, poput ostatka većeg dijela svijeta, da uvede naprednu 5G telekomunikacijsku mrežu. Ipak, iz ZTE-a kažu da gotovo sigurno ove godine njihov premium, flagship, model mobitela koji podržava 5G neće biti dostupan u toj zemlji, jer jednostavno neće biti potrebe za njim zbog nepostojeće infrastrukture. Prema nekim procjenama, 5G će u Hrvatskoj biti šire dostupan tek 2025. godine.  

Vandy Liu, čelnik odjela za potrošačku elektroniku, za Al Jazeeru je kazao da ova kompanija planira značajnije učešće na tržištu Bosne i Hercegovine, u cjelokupnom segmentu, od same telekomunikacijske opreme do krajnjih korisnika.

Veliko ‘Ali’

Ipak, napominje Jason Guo Yingshuai, nadležan za prodaju mobilnih uređaja za evropsko tržište, nad tim planovima postoji jedno veliko „Ali“. Iako postoji velika želja za pristup tržištu, Yingshuai govori da se ne može očekivati ulaganje u regiju koja ne može koristiti njihovu opremu, odnosno u zemlju koja uopće nema 4G mrežu.

Planovi za implementaciju telekomunikacijskog sistema koji se već petnaestak godina koriste širom svijeta postoje, ali su do sada svi rokovi više puta probijani. Telekom operateri su ranije za Al Jazeeru kazali da su oni u potpunosti spremni na prelazak na aktuelni sistem mobilnih veza, Regulatorna agencija za komunikacija je još prije nekoliko godina pripremila regulatorni okvir potreban za uvođenje LTE-a, te nadopunjavala dokumentaciju na osnovu zahtjeva, ali Vijeće ministara BiH još nije dalo zeleno svjetlo za konačnu implementaciju.

Iako niko ne želi jasno reći zbog čega nije odobreno uvođenje sistema koji nudi mnogo više od aktuelne 3G mreže, kako građanima tako i kompanijama, jasno je da politika ta zbog kojeg je Bosna i Hercegovina u istom košu sa zemljama poput Sjeverne Koreje, Kube i još rijetkih drugih, a čak postoji mogućnost da će Zemljin satelit, Mjesec, dobiti 4G mrežu prije BiH.

Obim razlika

Kako bi se donekle stekao uvid u obim razlika između generacija telekomunikacijskih mreža, 5G, koji bi od ove godine uveliko trebao zaživjeti u razvijenim, bogatijim zemljama, biće napredniji od 4G generacije od 10 do 100 puta, dok će do 1.000 puta biti napredniji u odnosu na postojeće 3G mreže, koje se koriste u BiH.

Ipak, Liu je optimističan da bi 2019. ipak mogla biti godina kada će i 4G napokon zaživjeti u Bosni i Hercegovini. Ako se to desi, ta zemlja će ostvariti veliki skok na listi prioriteta ove kompanije.

Samim tim bi i građani na neki način profitirali, jer je ovaj kineski gigant u svijetu potrošačke elektronike poznat po nizu kvalitetnih komunikacijskih uređaja po cijenama koje su zanimljive i onim sa plićim džepom, kojim bi primjera radi ZTE Blade 10 Vita sa cijenom ispod 140 eura nudio kvalitetan uređaj bez siromašnog hardvera, kakav se nalazi kod konkurencije u istom cjenovnom rangu.

Kako kaže Liu, ova kompanija ne želi ići primjerom konkurenata iz Kine, koji gotovo na mjesečnoj osnovi nude niz novih uređaja, već odabranim, kvalitetnim i prije svega cjenovno prihvatljivim uređajima želi naći put do korisnika. Danas se telefoni ZTE-a u BiH uglavnom mogu sporadično naći u manjim lancima prodavnicama mobilnih uređaja, bez adekvatne garancije i korisničke podrške. To će se, kažu iz ZTE-a, promijeniti, s obzirom da se ostvaruje saradnja sa telekom operaterima.

Zabrinutost i kazne

Osim mobilnih telefona i drugih umreženih korisničkih uređaja, ZTE bi trebao u BiH nuditi i telekomunikacijsku opremu,  što je potez koji bi mogao naići na zabrinutost kod pojedinaca.

Ova kompanija se našla u centru skandala kada su joj Sjedinjene Američke Države uvele sankcije zbog prodaje opreme Sjevernoj Koreji i Iranu, zbog čega je kineski div morao platiti 1,2 milijardi kazne Washingtonu.

Ovo se sve dešavalo u periodu kada se drugi kineski telekomunikacijski gigant Huawei na meti optužbi da putem svoje opreme špijunira za Peking, prije svega zbog veza osnivača i vlasnika kompanije, Rena Zhengfeija, s kineskom vojskom. Uređaji Huaweija su u nekoliko zemalja zabranjeni ili su pred zabranom, a postojale su slične bojazni i za uređaje ZTE-a, kojem je također onemogućen pristup na neka tržišta.

Kako je za Al Jazeeru Liu rekao, svi nesporazumi su izglađeni, plaćene su sve kazne i problem je iza njih. Čak je i predstavnik SAD-a prisutan u kompaniji u Kini, kako bi svo poslovanje bilo transparentno. Iako su doživjeli veliki udarac, kako finansijski tako i po reputaciju, kompanija se u proteklih godinu dana oporavila, dodaje, što joj omogućava da se posveti novih tržištima, poput onog u BiH.

Iako su u nekim zemljama naišli zbog pomenutih problema na određene poteškoće i otpor, to se u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj i Srbiji nije desilo, što otvara put za dobru saradnju, kaže.

Naravno, za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije da političari odluče da postanu dio modernog svijeta, koji bi čak mogao u potpunosti prihvatiti 5G mrežu prije nego što zaživi 4G u BiH.

Izvor: Al Jazeera