‘Politico’: Osim pandemija, pred SAD-om još devet prijetnji

Na opasnost kakva je pandemija korona virusa desetljećima su upozoravali zvaničnici i naučnici (EPA)

Dok su mnogi u svijetu bili iznenađeni pandemijom novog korona virusa, manje je ili više poznato da su na takvu opasnost desetljećima upozoravali zvaničnici, naučnici, pa i autori popularnih filmova i drugih djela zasnovanih na fikciji.

Nastojeći označiti opasnosti s kojima bi, osim novih pandemija, u sljedećih pet do 50 godina mogle biti suočene Sjedinjene Američke Države, američko izdanje sajta Politico navodi još devet vidova prijetnji od kojih strahuju naučnici i zaduženi za nacionalnu sigurnost u SAD-u.

Prva je globalizacija ekstremističkog principa “bjelačke nadmoći”, koja, kako se navodi, ima višestoljetnu tradiciju u SAD-u i nekim drugim zemljama, prenosi Tanjug.

Iako su nekada postojali kao lokalne, izolirane grupe, sljedbenici tog principa danas su povezani u globalnu mrežu, a američki State Department nedavno je jednu takvu organizaciju prvi put označio kao terorističku.

Riječ je o Ruskom imperijalnom pokretu, koji, kako se navodi, za terorističke akcije obučava pristalice širom svijeta, a među njima su bila i dvojica Šveđana, koja su izvela niz bombaških napada u Goteborgu 2016. i 2017.

Širenje lažnih informacija

Drugi vid opasnosti jesu napadi na povjerenje i istinu širenjem lažnih informacija, utjecanjem na izborne rezultate i drugi napadi zasnovani na manipulaciji podacima.

Povjerenje i istina temelji su slobodnih i otvorenih društava, a izazivanje haosa u otvorenim društvima ostavlja prostor autoritarnim tendencijama, kaže Susan Gordon, koja je donedavno bila na čelu obavještajne zajednice SAD-a.

Treća opasnost leži u sferi tzv. biološke sigurnosti, u kojoj, kako se navodi, može doći do prirodnih događaja, poput sadašnje pandemije, ali i nesretnih slučajeva u laboratorijama, bioterorizma ili čak biološkog rata.

Četvrta opasnost jesu tehnološki udari velikih razmjera, kao što su namjerna obaranja elektroenergetske mreže i GPS sistema, ili neočekivane solarne oluje, koje mogu imati isti ili sličan efekt.

Kako piše autor analize, remećenju modernog načina života, uveliko zasnovanog na tehnologijama, sklone su Rusija i Sjeverna Koreja, koje u tu svrhu koriste kibernetičke napade.

Peta prijetnja danas je pomalo zaboravljena opasnost od izbijanja nuklearnog rata iako su, kako se navodi u analizi, vlasti SAD-a tokom proteklih desetljeća mnogo učinile na smanjenju nuklearne prijetnje, sprečavajući da atomsko naoružanje dospije u ruke terorista.

Klimatske promjene, zemljotresi…

Šesti su problem klimatske promjene – prije nego što je COVID-19 preuzeo primat u svjetskim medijima, najvažnija tema bilo je globalno zagrijavanje, koje će sve više utjecati na ljudske živote kroz prirodne nepogode, kao što su šumski požari i uragani, i pojave kao što su porast nivoa mora i poteškoće u opskrbi vodom i hranom u nekim dijelovima svijeta.

Sedma prijetnja, ne računajući smrtni bilans i ekonomske poteškoće, jesu dugoročne posljedice pandemije – imajući u vidu dosad ispoljavanu nespretnost u borbi protiv korona virusa, pitanje je hoće li SAD biti spreman za ono što će poslije pandemije uslijediti zbog preraspodjele moći u svijetu, koja se već desetljeće odvija na štetu Washingtona, upozorava Politico.

Osma opasnost po SAD jesu katastrofalni zemljotresi, a najozbiljnija prijetnja u tom smislu su veliki geološki rasjedi u Kaliforniji i na još tri lokacije u zemlji.

Deveta su prijetnja nepoznanice o svijetu oko nas, kojih je i dalje mnogo iako čovječanstvo neprestano saznaje nove stvari zahvaljujući napretku nauke i tehnologije.

Primjer može biti jedan od spomenutih rasjeda, koji se prostire u Oregonu i Washingtonu, a za čije postojanje do prije pola stoljeća niko nije ni znao, navodi Politico.

Izvor: Agencije