Politico: Erdogan ima razloga da bude zabrinut

'Politico' piše da je trenutna kriza kulminacija nemarnog vođenja države Recepa Tayyipa Erdogana (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u teoriji, ima razloga da bude zabrinut: turska valuta je u krizi zbog diplomatskog spora sa SAD-om, a njegova popularnost je blisko vezana za gospodarski prosperitet države, prenosi portal Politico.

No, portal navodi kako je Erdogan uvjeren da će Turska izdržati oluju.

“Cilj operacije je da se Turska preda na svim poljima, od financija do politike. Još jednom smo suočeni s političkom zavjerom”, rekao je Erdogan prethodno članovima svoje stranke u Trabzonu, na Crnom moru.

Za jedan dolar u ponedjeljak ujutros je trebalo izdvojiti sedam turskih lira, a to se dogodilo prije nego što je turska središnja banka najavila mjere podrške.

Turska lira ‘pala’ 14 posto

Nakon što su otvorena europska tržišta pala je na 6,9 lira za dolar.

Lira je od petka pala za više od 14 posto, nakon što je Washington uveo sankcije i dodatne carine kako bi natjerao Ankaru da pusti na slobodu svećenika Andrewa Bransona, koji je optužen za terorizam i špijunažu, kako mnogi smatraju, bez osnova.

U diplomatskom sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama i više europskih država, Erdogan poteškoće s kojima su suočava Turska “ekonomskom ratu” koji vode strane sile, ali turski narod u to ne vjeruje, piše Politico, iznoseći stav da je turska Vlada jedini krivac.

Globalna financijska kriza 2008. godina osigurala je novim industrijskim državama poput Turske pristup jeftinom kapitalu, pa su privatne turske kompanije podignule strane kredite u vrijednosti od 340 milijardi dolara.

Sada su im američke federalne rezerve ograničile priljev jeftinog novca, pa sve industrijske države, uključujući i Tursku, imaju problem servisiranja dugova u stranoj valuti.

U međuvremenu je Ankara uhapsila više od 50 zapadnih državljana i zaposlenih iz spornih političkih razloga, a sve u okviru Erdoganove kontraproduktivne politike “talačke diplomacije”, koja ima za cilj iznuditi ustupke od turskih saveznika na Zapadu, piše Politico.

Novo vodstvo i drugačiji mentalitet

Navodi se i kako je, u trenutku kada političari na drugoj strani Atlantika prolaze kroz razdoblje najveće podijeljenosti u američkoj povijesti, Erdogan uspio gotovo nemoguće: da ujedini republikance i demokrate, pri čemu su Kongres i Bijela kuća uveli niz kaznenih mjera protiv Ankare.

Politico piše kako je trenutna kriza “kulminacija Erdoganovog nemarnog vođenja države” i da će “popravka trajati godinama”.

“To je zadatak koji će zahtijevati novo vodstvo i drugačiji mentalitet”, piše Politico i ističe da će “bez snažnih političkih snaga da ga izguraju, Erdogan gotovo sigurno nastaviti gurati sebe i tursku ekonomiju u još dublju rupu”.

Izvor: Agencije