Politico: COVID-19 pokazao od čega su ‘napravljeni’ današnji čelnici

Italijanskog premijera Giuseppea Contea 'Politico' smatra 'neočekivanom zvijezdom' ove situacije (EPA)

Nema svaka država vođu kakvog zaslužuje, ali je pandemija korona virusa pokazala kakvog je koja država vođu zapravo dobila, piše briselski Politico, analizirajući odgovore svjetskih čelnika na novonastalu kriznu situaciju.

Za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Politico tvrdi da je sedmicama umanjivao rizik koji virus predstavlja po javno zdravlje, a zatim je krivio Kinu, Evropsku uniju, demokrate i medije, te zaključuje da je korona virus razotkrio njegovu “narcisoidnost i neznanje”.

U drugim vremenima svijet bi se okrenuo SAD-u računajući na njegovo vodstvo, ali izgleda da “Prvo Amerika” znači “srednji prst” za ostatak svijeta, zaključuje Politico.

Sljedeći je na spisku britanski premijer Boris Johnson, odnosno, kako ga Politico naziva, “Trumpova srodna duša”.

Pohvale za Macrona i Merkel

U tekstu se ocjenjuje da je njegov odgovor na “virus koji nije poštivao Brexit ni čekao na pasoškoj kontroli u Doveru” bio prespor.

Dok pokušava pratiti retoriku britanskog premijera iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla u pitanjima života i smrti, Johnson ne može sakriti svog “unutrašeg klovna”, navodi Politico.

Pozitivniji stav iznosi se prema francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji “priziva svog unutrašnjeg [Charlesa] De Gaullea ili Napoleona [Bonapartea] zračeći autoritetom”.

Politico hvali drastične mjere koje je preduzeo Macron, poput ograničavanja kretanja, kao i odluku da tokom krize stopira kontroverznu reformu penzijskog sistema.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel Politico piše da “igra ulogu za koju je rođena”.

Njena odmjerenost, koju je pokazala i u rijetkom televizijskom obraćanju naciji, u suprotnosti je s borbenošću Pariza i Londona.

“Njena temeljna pristojnost i donošenje odluka na bazi dokaza s pravom su joj vratili položaj evropske čelnice s pouzdanim vodstvom”, navodi se u tekstu i dodaje da je “pokazala iznenađujuću spremnost da u tako dramatičnim okolnostima odbaci dugogodišnju dogmu uravnoteženog budžeta”.

Italijanskog premijera Giuseppea Contea Politico smatra “neočekivanom zvijezdom” ove situacije.

Njegovo staloženo rukovođenje krizom u teško zaduženoj evropskoj zemlji, koju je virus najteže pogodio, pokazalo je da je neistinita Mussolinijeva izreka da “vladati Italijanima nije teško nego uzaludno”, ocjena je Politica.

Orbanova ‘neliberalna demokratija’

Mađarski premijer Viktor Orban i konzervativni nacionalistički čelnici Poljske odgovorili su na virus predvidljivo, konstatira Politico, “prkosnim zatvaranjem svojih granica s drugim državama Evropske unije, uzrokujući duge redove i na hiljade Evropljana zaglavljenih u tranzitu”.

U tekstu se primjećuje i da Orban, koji je skovao izraz “neliberalna demokratija”, kako bi opisao svoju autoritarnu vladavinu, sada pokušava koristiti COVID-19 kako bi omogućio svojoj vladi da vlada unedogled.

Šta god virus otkrio – bilo rasizam, neozbiljnost i autoritarnost ili humanost, promišljenost i spremnost na učenje – barem ljudi širom svijeta sada znaju “od čega su napravljeni” njihovi čelnici, zaključuje Politico.

Izvor: Agencije